Hoe bedrijven energie kunnen besparen door slim gebruik van warmte en koude

In deze moderne tijd waarin de energietransitie een belangrijke rol speelt, is het van groot belang om zo min mogelijk energie te gebruiken én verspillen. Bedrijven kunnen hier nog veel winst behalen door kritisch te kijken naar hun energiestromen. Met verschillende technieken, zoals warmteuitwisseling, het opwaarderen van warmte met een warmtepomp en het bufferen van warmte en koude kunnen bedrijven energie besparen. Hoe dat werkt, legt Guus Verbrugge van Verbrugge Koeltechniek ons uit.

Warmte bufferen en uitwisselen

“In veel bedrijven wordt aan de ene kant van de fabriek koude opgewekt, voor bijvoorbeeld een vriescel, en aan de andere kant warmte, voor het verwarmen van de kantoren”, vertelt Guus. Hij runt samen met zijn zus Elke het bedrijf in Boekel dat hun vader in 1991 begon. “Wat we soms vergeten is dat een koelmachine ook warmte produceert. Die warmte laten we door de condensor op het dak naar buiten ontsnappen.” Een groot verlies vindt de specialist in koeltechniek, warmteterugwinning, klimaatbeheersing en luchtbehandeling. “Je kunt die warmte beter bufferen en elders in de fabriek hergebruiken.”

Opwaarderen van warmte

Een mooi voorbeeld zijn de installaties die Verbrugge Koeltechniek heeft ontworpen en geleverd voor de nieuwbouw van een grotere bakkerij in Uden. “De koel- en vriescellen draaien daar continu. Er draait dus altijd een koelmachine die warmte produceert. De bakkerij heeft ook een schoonmaakstraat waar warm water nodig is voor de reiniging van machines. Met een warmtepomp kan de restwarmte van de koelmachine van 40 graden opgewaardeerd worden naar 70 graden Celsius voor de schoonmaakstraat. De kantoren worden daarnaast verwarmd met vloerverwarming. Het voordeel van vloerverwarming is dat er een laag temperatuurtraject is. De restwarmte van koelmachines is dus zeer geschikt voor het verwarmen van ruimtes, schoonmaakwater en proceswater.”

Energiestromen combineren

“We kijken altijd hoe we het beste de energiestromen kunnen combineren en gebruiken. Zo ook met zonnepanelen in combinatie met extra energie inkoop. ‘s Nachts is energie vaak goedkoper, dus het is mogelijk om ‘s nachts dieper te vriezen en overdag daarvan te profiteren. Aan de andere kant, als de zon schijnt, kun je er ook voor kiezen om overdag dieper te vriezen, zodat je voor de nacht minder energie hoeft in te kopen. Wij onderzoeken wat het meest gunstig is voor het bedrijf en passen de instellingen van de koelmachine aan met onze regeltechniek.”

Metingen en data loggen

Door het verrichten van metingen en het verzamelen van data kan Verbrugge Koeltechniek installaties optimaal instellen. Waardoor bedrijven minimaal energie hoeven in te kopen en maximaal energie kunnen besparen. Daarnaast ontwerpen en leveren zij koude- en warmte installaties op maat, met ingebouwde warmtewisselaars. Met natuurlijke koudemiddelen in plaats van synthetische, zodat ze geen schadelijke emissies uitstoten. Hun innovatieve systemen gaan de hele wereld over. “Een investering die bedrijven gemiddeld tussen één en vijf jaar terugverdienen. We helpen bedrijven ook met subsidies voor deze groene investeringen.” De koude- en warmte installaties van Verbrugge Koeltechniek zijn dus niet alleen financieel aantrekkelijk, maar vooral ook een duurzame en toekomstbestendige keuze.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten