Van academisch naar de praktijk: alle kansen voor ontwikkeling op de werkvloer van drukkerij De Groot

GOUDRIAAN – Nina Groeskamp (35) gooide twee jaar geleden het roer om. Na afronding van haar universitaire studie literatuurwetenschappen ging zij aan de slag als hulpdrukker bij Drukkerij De Groot in Goudriaan. De stap van academisch naar praktisch opende voor  haar een wereld van mogelijkheden, uiteraard mét de nodige bijscholing en praktijkbegeleiding. “Hier voel ik mij écht op mijn plek.”

Na haar afstuderen had Nina plannen om schrijver of uitgever te worden. Maar dat bleek niet zo eenvoudig. “Er zijn veel mensen die vissen in dezelfde vijver”, zegt ze. Een jaar lang heeft ze zich suf gesolliciteerd en werd er bijna wanhopig van. “Toen heb ik een uitzendbureau gebeld en via hen kwam ik in contact met de drukkerij.”

Werken en leren

De Groot is een drukkerij van hoogwaardig offsetdrukwerk – van reclamedrukwerk tot visitekaartjes, boeken en folders. “Vooraf had ik echt geen flauw idee wat ik van een drukkerij kon verwachten”, moet ze toegeven. Het bleek een gouden greep, en inmiddels is Nina aardig op weg naar het drukkersvak. Ze volgt een mbo-opleiding, één dag per week gaat ze naar het Grafisch Lyceum in Utrecht. De overige vier werkdagen werkt ze in wisseldiensten voor de ochtend, middag en nacht.

Op z’n best

Vanuit de praktijk krijgt Nina uitleg van een ervaren rot in het vak, Arie de Vreede. Hij werkt al ruim dertig jaar bij De Groot en is teamleider van een team met vijftien tot twintig drukkers. Over ongeveer twee jaar, als haar opleiding is afgerond, wil Nina ook zélf drukker worden. “Een drukker zorgt ervoor dat het drukwerk er op z’n best uitziet”, legt ze uit. En natuurlijk wordt goed bekeken of de kleurinstellingen in orde zijn, met de keuze voor de juiste papiersoorten – alles in overleg met de klant.

Hoogstandjes

Haar studie literatuurwetenschappen blijkt in de praktijk voor Nina van nut. “Je leert diverse disciplines te combineren en op een bepaalde manier naar afbeeldingen en ontwerpen te kijken”, zegt ze. Het is door het ambachtelijk vakmanschap dat uit papier en inkt druktechnische hoogstandjes ontstaan- waar ze ook zelf aan bijdraagt. Nina noemt als voorbeeld een catalogus voor een internationale kunst- en antiekbeurs in Maastricht. “Als je ziet hoe een foto van antiek zilverwerk zó mooi in de gids staat, met aandacht voor alle details, dan is het bijna een kunstwerk op zich.”

Spierballen

De drukkerswereld is nog steeds een mannenberoep, constateert ze. Nina weet van aanpakken en zelfs het tillen van zware pakken papier valt haar niet zwaar. “Je krijgt er wél spierballen van, als je werkt op de drukkerij hoef je niet meer naar de sportschool”, lacht ze. Inmiddels is er bij de productie nog een vrouwelijke collega bij gekomen en ze hoopt dat het aantal in de toekomst verder toeneemt. Het is ook haar advies aan huidige afstudeerders die met een theoretische achtergrond  aansluiting zoeken op de de arbeidsmarkt: “De praktijk is de beste leerschool!”

De Groot

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten