De voor- en nadelen van met het openbaar vervoer naar je werk reizen

De echte gelukkigen wonen zo dicht bij hun werk dat ze er te voet naartoe kunnen. Voor anderen is het al een zegen dat hun werkplek binnen fietsafstand ligt. Maar die luxe heeft niet iedereen. Veel Nederlanders werken in een andere plaats dan waar ze wonen, en moeten daarom langer forensen om op hun werk en daarna ook weer thuis te komen. Velen van hen staan dagelijks in de file op Nederlandse snelwegen, wat natuurlijk verspilde tijd is. Voor sommigen van hen zou het openbaar vervoer, dat ook door veel Nederlanders gebruikt wordt voor woon-werkverkeer, een alternatief zijn. Maar dan moet het natuurlijk wel een goed alternatief zijn. We bespreken de voordelen en nadelen van met het openbaar vervoer naar je werk reizen.

Voordelen van met het openbaar vervoer naar je werk reizen

Je zou kunnen zeggen dat met het openbaar vervoer naar je werk reizen een stuk minder stressvol is, omdat je niet te maken krijgt met files en parkeerproblemen, en ook niet met gevaarlijke capriolen van andere weggebruikers. Je hebt ook zelf geen verantwoordelijkheid, je kunt juist rustig naar muziek luisteren en een boek lezen, eventueel onder het genot van koffie. (In het kader daarvan is het overigens een uitstekend relatiegeschenk om herbruikbare koffie-to-go koffiebekers te bedrukken met je logo als bedrijf!). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon al beginnen met werken in het openbaar vervoer, terwijl dat achter het stuur niet kan. Je kunt bijvoorbeeld alvast e-mails beantwoorden terwijl je in de trein zit en je tijd dus productiever gebruiken. Mogelijk is het openbaar vervoer ook nog eens verhoudingsgewijs goedkoper, omdat brandstof duur is en je met eventuele parkeerkosten te maken krijgt met de auto. En laten we vooral niet vergeten dat het openbaar vervoer de duurzame keuze. Het vermindert je ecologische voetafdruk ten opzichte van wanneer je met een brandstofauto reist.

Nadelen van met het openbaar vervoer naar je werk reizen

Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan het met het openbaar vervoer naar je werk reizen. Ten eerste ben je afhankelijk van de vastgestelde schema’s van het openbaar vervoer, waardoor je minder flexibel kunt zijn. Ook moet je daar van op aan kunnen, en de kans bestaat altijd dat je te maken krijgt met vertragingen of zelfs uitval. Daardoor kan je reistijd onvoorspelbaar worden. Woon je landelijk, dan kan het zelfs erg lastig zijn om passend openbaar vervoer te vinden om daarmee naar je werk te reizen. In het openbaar vervoer zelf kun je geconfronteerd worden met drukte, wat tot ongemakken kan leiden. Bijvoorbeeld dat je hutjemutje in de bus of trein moet, waardoor je nauwelijks persoonlijke ruimte hebt en niet kunt ontspannen of werken. Ook als het niet druk is, deel je nog steeds de ruimte met anderen, en daar heb je in de auto geen last van.

openbaar vervoer

Uiteindelijk is het een afweging die ieder voor zich moet maken. De reistijd speelt hier natuurlijk een belangrijke rol in. Hoe lang je ben je bij beide opties gemiddeld onderweg om op je werk en vervolgens weer thuis te komen? Uiteraard kies je niet voor het openbaar vervoer als je dat veel meer tijd gaat kosten. Maar misschien ben je juist sneller met het OV omdat je op de weg elke dag gegarandeerd in de file staat of diep in het centrum van een stad werkt waar je met de trein veel makkelijker kunt komen. Weeg de voordelen en nadelen eens goed af en bepaal of het openbaar vervoer ook voor jou een goed alternatief zou kunnen zijn voor de auto.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten