Upstream Foods ‘vis’ zonder concessies

De Wageningse startup Upstream Foods ontwikkelt een nieuw vet ingrediënt om plantaardige ‘vis’ naar een hoger niveau te brengen. “Net zo lekker en gezond als vis maar dan zonder dierenleed en negatieve impact op het klimaat en biodiversiteit,” zegt founder Kianti Figler. Het jonge bedrijf ontving in het voorjaar van 2022 een lening uit het Startup Fonds Gelderland (SFG). SFG richt zich op startups die innovaties ontwikkelen die bijdragen maatschappelijke uitdagingen zoals de eiwitten energietransitie en de circulaire economie. Uniek aan het fonds is dat deze gekoppeld is aan ondersteuningsprogramma’s Orion, StartLife en Briskr, die startups begeleiden voor én nadat een lening is verstrekt. Figler: “SFG was voor ons de katalysator om van de grond te komen. We hebben kunnen investeren in materialen, labruimte en mensen.” Oost NL is fondsbeheerder van Startup Fonds Gelderland en partner van StartLife

‘Dankzij SFG product verder ontwikkelen’

Als startup is het moeilijk om te beginnen, weet Figler. “Veel Nederlandse en Europese financieringen vereisen hoge cofinanciering, waardoor deze vormen buiten ons bereik liggen. Dankzij SFG kunnen we ons product verder ontwikkelen. Inmiddels hebben we ook vervolg investeringen aangetrokken voor de doorontwikkeling.”

Begeleiding

Naast leningen biedt SFG startupsupport door diverse programma’s en organisaties, ieder met een eigen focusgebied. Figler: “De begeleiding van StartLife en Oost NL is ontzettend waardevol. Ons team heeft een gemengde business en biotech achtergrond, we hebben veel kennis in huis, maar StartLife heeft voor ons de deur geopend naar de voedsel industrie, via mentorschap, workshops en het leggen van waardevolle connecties. In Wageningen gebeurt veel op het gebied van food innovation, wij zijn erg blij om hier deel van uit te maken.” Jos Putker, projectmanager Food, is vanuit Oost NL betrokken bij het bedrijf.“ Upstream Foods is een veelbelovende startup en ontwikkelt zelf technologie op een deels nog niet ontgonnen terrein, namelijk het cultiveren van levende viscellen om een natuurlijke vissmaak toe te voegen aan plantaardige eiwit als visalternatief. Naast technologieontwikkeling zijn onder andere applicatieontwikkeling en samenwerking met de juiste partners de voorwaarden voor succes. Daar helpen wij als Oost NL en StartLife Kianti en haar team zoveel mogelijk bij. In dit verband heb ik regelmatig contact met Kianti, die ik met veel plezier ondersteun.”

Genieten van vis zonder concessies

Upstream Foods maakt gebruik van de zogenoemde cultivation technologie. “Dat betekent dat we de cellen van een vis kweken in grote bioreactoren. Door deze cellen te kweken kun je daadwerkelijk vlees of vis maken, identiek aan traditioneel geproduceerd vis of vlees. We moeten minder dierlijke eiwitten eten om te zorgen dat de ecosystemen in de oceaan zich kunnen herstellen. Daarom proberen wij consumenten een alternatief te bieden, waardoor ze van vis kunnen blijven genieten zonder concessies.”

Vetcellen

Omdat de kweekvlees en -visindustrie nog in de kinderschoenen staat is de technologie duur. Figler: “Daarom beginnen we bij het belangrijkste deel van de vis: de vetcellen. Hier komt veel van de smaak, de aroma’s en het mondgevoel vandaan. Ook zitten de vetcellen boordevol gezonde omega-3 vetzuren. Door een goedkopere eiwitbron te gebruiken, namelijk plantaardige eiwitten, hopen we dat we veel sneller grote hoeveelheden mensen kunnen bereiken.”

Over SFG

Startups in de pre-seed fase kunnen bij SFG een aanvraag indienen voor een achtergestelde lening van minimaal € 30.000 en maximaal € 250.000. SFG richt zich op innovatieve ondernemers die bijdragen aan verduurzaming, energietransitie, voedselzekerheid in de wereld, gezondheidsvraagstukken, circulair gebruik van grondstoffen en digitalisering & veiligheid.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten