Koning Willem I College | Van ISK tot Ondernemerschap: Hasibullahs reis door het mbo-onderwijs

“Omdat ik later een eigen bedrijf wil starten, heb ik een goede basis nodig. Met deze opleiding kan ik heel veel kanten uit.” Aan het woord is Hasibullah Osmani, tweedejaars student Office Management bol niveau 4. “Ik vind het heel leuk om mensen te helpen,” vertelt Hasibullah enthousiast. “En ik heb al heel lang de wens om voor mezelf te werken. Graag zou ik een reisbureau openen. Dan kan ik mensen helpen met iets waar ze heel blij van worden.”

Verder studeren

De overgang van ISK naar het mbo was best wel groot, vindt Hasibullah. “De sfeer is anders, de lesstof is anders. Je gaat van een kleine naar een grotere school en alles is veel meer taalgericht.” Omdat hij bezig wilde zijn met mensen helpen, startte hij na zijn mbo2-opleiding met de niveau 4-opleiding Onderwijsassistent. “Maar ik merkte dat de opleiding niet bij mij paste, dus besloot ik een tussenjaar te nemen.” In dat jaar ging hij werken en kwamen de twijfels om het studeren toch weer op te pakken. “Met werken verdien je geld, en wanneer je studeert niet,” legt hij uit. “Maar wanneer je werkt en niet studeert, blijft je kennisniveau nagenoeg gelijk. Dus koos ik er uiteindelijk voor om toch weer verder te studeren.” Hasibullah startte na zijn tussenjaar met zijn huidige opleiding.

Leerzame stages

Inmiddels zit hij in zijn tweede leerjaar en heeft inmiddels twee keer stage gelopen. “Op mijn eerste stageadres deed ik front office werkzaamheden. Ik hielp docenten en studenten met het maken van afspraken, ik ontving bezoekers en nam de telefoon op,” vertelt Hasibullah. Tijdens zijn tweede stage ondersteunde hij zijn collega’s met het maken van werkinstructies en het inboeken van facturen. “Dat was een heel ander bedrijf, met ook andere werkzaamheden, maar ik vond beide stages erg leuk en leerzaam. Beide keren kon ik mensen helpen,” concludeert hij tevreden.

Jezelf leren kennen

Wat hij op school leert, kan Hasibullah in de praktijk goed toepassen. “Niet alleen tijdens mijn stages, maar ook in mijn eigen leven.” Via het keuzedeel Persoonlijk profileren heeft hij volgens eigen zeggen geleerd wie hij is. “Ik heb inzicht gekregen in mijn sterke kanten en mijn valkuilen. Op deze manier heb ik een goed beeld van mijzelf gekregen, wat mij ondersteunt in allerlei verschillende situaties”, aldus Hasibullah.

Goede keuze

Voordat Hasibullah koos voor zijn opleiding, is hij zich eerst gaan oriënteren via het bezoeken van Open Dagen. Daarbij is hij gaan kijken bij – destijds – De Leijgraaf in Oss en Veghel en het Summa College in Eindhoven. “Ik had destijds alleen een fiets en heb toen voor het praktische gekozen,” legt Hasibullah uit. “Ik ging mijn opleiding daarom doen bij De Leijgraaf in Oss. En ik ben nog steeds blij met mijn keuze.”

Goede basis

Of hij na zijn mbo4-opleiding nog verder wil studeren, weet Hasibullah nog niet. “Geld verdienen is mooi, maar kennis hebben is ook belangrijk.” Zijn tip voor iedereen die op het mbo wil gaan studeren: steek er voldoende energie in. “In Nederland zeggen ze ‘niks is voor niks’ en dat geldt voor een studie net zo. Om ergens te komen, moet je wel ergens beginnen. Zorg voor een goede basis, en met een mbo-opleiding heb je die,” concludeert Hasibullah.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten