Stork Veghel en KEN fabrication weten elkaar te vinden: ‘Door samenwerking sta je met 3-0 voor’

VEGHEL / HETEREN – Alleen ga je sneller maar samen kom je verder. Met deze insteek zijn Stork Veghel en KEN fabrication een samenwerking aangegaan. Waar Stork vanuit onderhoud zijn focus heeft op reparaties en revisies, is KEN thuis in constructie en verspaning. “Het sluit perfect aan op wat ze in Veghel doen”, zegt sales manager Lennart Schipper van KEN fabrication. En omgekeerd kan Stork met samenwerking nét die extra stap zetten om een bredere klantenkring te bedienen – weet zijn collega Bas Reijnen bij Stork. “Als je samen een breder dienstenpakket kan aanbieden én sneller kan leveren, dan sta je al met drie-nul voor.”

Stork is een internationale technische dienstverlener met een breed aanbod van mechanische en elektrotechnische diensten. De vestiging in Veghel richt zich voornamelijk op Zuid-Nederland. De samenwerking met KEN fabrication is min of meer bij toeval tot stand gekomen. Lennart Schipper kende Stork al, als werkgever waar hij twaalf jaar geleden zijn loopbaan begon. Via een gezamenlijke zakenpartner kwam hij vorig jaar weer met de locatie in Veghel in contact. Natuurlijk zijn er onderlinge accentverschillen. “We zien elkaar meer als concullega’s dan als concurrenten”, merkt Schipper op.

Pieken, dalen en krapte op de arbeidsmarkt.

Zoals bij veel bedrijven hebben Stork Veghel en KEN fabrication gedurende het jaar pieken en dalen in de werkplanning. “We ontdekten dat deze op elkaar aansluiten. Op momenten dat wij het druk hebben, is het bij Stork juist wat rustiger”, constateert Schipper. “Dus waarom zouden we niet samen optrekken, vroegen we ons af. Tenslotte  gaat het om  bedrijven met hetzelfde type DNA.”Op deze manier vangen we elkaars capaciteitspieken op. Wat een groot voordeel is in tijden van krapte op de arbeidsmarkt.”

Haringvlietbrug

Na wederzijdse bezoeken aan de werkplaatsen kwam het  afgelopen zomer tot een eerste samenwerkingsproject: de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug op de A29. De klep en de technische installaties waren aan vervanging toe en  Rijkswaterstaat schakelde KEN in voor het plaatsen van grote stempelconstructies, zo’n zes tot zeven meter lang. “Met de constructie ging het goed. maar op machinaal vlak hadden we een uitdaging ten aanzien van bezetting en capaciteit”, aldus Schipper. Na een zeer gedegen voorbereiding kwamen beide bedrijven met een plan van aanpak dat sloeg als een klok. Schipper: “Deze opdracht was een mooie duw in de rug om de prille samenwerking verder vorm te geven.”

Plaatwerk

Daarna volgden meerdere klussen waarin Stork Veghel en KEN fabrication samen optrekken. ‘Zo kreeg Stork een opdracht om een trommel  van twee meter in doorsnee te herstellen; daar moesten nieuwe stukken in geplaatst worden”, legt Bas Reijnen uit.  Het ging om voorgewalste platen met een speciale plaatdikte, die KEN binnen enkele dagen kon leveren waarna Stork ze heeft ingelast. “Die leveringszekerheid is voor onze klanten enorm belangrijk”, benadrukt Reijnen. Het kan het verschil maken tussen een opdracht aannemen of moeten afwijzen.

Auteur: Han Verbeem

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten