Personal assistent worden, wat komt erbij kijken?

Als Personal Assistent help je iemand met zijn dagelijkse werkzaamheden en bezigheden. Zakenmensen, maar ook beroemdheden en topsporters hebben het vaak erg druk en kunnen zich daarom niet met bepaalde werkzaamheden bezig houden. Daarom nemen zij een Personal Assistent in dienst. Denk je erover om Personal Assistent te worden? In dit artikel lees je er alles over.

Een schaap met vijf poten

Een Personal Assistent moet zich vaak met veel dingen tegelijk bezighouden. Denk hierbij aan de agendaplanning, correspondentie, klanten ontvangen en hotels en vluchten boeken. In veel gevallen heeft een Personal Assistent de rol van management assistent. In andere gevallen kan een Personal Assistent ook huishoudelijke taken hebben. Zoals bijvoorbeeld rekeningen betalen, de post sorteren, boodschappen doen en andere huishoudelijk werkzaamheden. Een Personal Assistent kan allerlei uiteenlopende taken uitvoeren en is in ieder geval iemand die goed kan regelen en overzicht kan houden.

Hoe word je Personal Assistent?

Wil je Personal Assistent worden dan heb je in de meeste gevallen een mbo-opleiding nodig. Een mbo-opleiding in de richting van management assistent of secretaresse volstaat meestal. Ook op hbo-niveau zijn er mogelijkheden. In dit geval volg je een hbo-opleiding richting office management. Je kunt je ook specialiseren om aan de slag te gaan als Personal Assistent in een specifieke branche, bijvoorbeeld de juridische of de medische wereld. 

Hoe vind je een baan als Personal Assistent

Als Personal Assistent zijn je kansen op werk goed. Online vind je veel vacatures. Het meeste werk vind je vaak in de randstad. Hier zitten veel hoofdkantoren van bedrijven en werken de meeste CEO’s en andere belangrijke personen. Zoek maar eens op Personal Assistent Amsterdam en je zult veel vacatures vinden. 

Over welke eigenschappen beschikt een Personal Assistent?

De belangrijkste taak van een Personal Assistent is het verlagen van iemands werkdruk. Je bent de rechterhand van iemand die een erg druk leven leidt. Als Personal Assistent moet je over bepaalde eigenschappen beschikken. 

Verantwoordelijkheidsgevoel

Allereerst moet je beschikken over verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent het visitekaartje van een merk, een bedrijf of een belangrijk persoon. Daarom is het belangrijk dat mensen op je kunnen rekenen. 

Communciatie

Omdat je veel regelt, moet je vaak informatie doorgeven. In veel gevallen ben je een tussenpersoon. Daarom moet je goed kunnen communiceren en je goed kunnen uitdrukken in woord en geschrift.

Stressbestendig

Als Personal Assistent werk je vaak voor mensen die een erg druk bestaan leiden. Dan is het fijn dat er iemand is die de rust weet te bewaren en alles in goede banen kan leiden. 

Organisatietalent

We hebben het al eerder genoemd, als Personal Assistent moet organiseren in je bloed zitten. Meetings, evenementen, reizen en contact met klanten. Je zorgt ervoor dat iedereen goed geïnformeerd is en dat alles gesmeerd verloopt en goed geregeld is.

Vooruit denken

Een Personal Assistent leeft niet bij de dag, maar plant alles vooruit. Je weet ook hoe de volgende dag en de dag daarna eruit zien. Je zorgt dat iedereen op tijd over de juiste informatie beschikt en dat de juiste voorbereidingen worden getroffen. Je komt niet graag voor verrassingen te staan. 

Discretie

Een belangrijke eigenschap van een Personal Assistent is discretie. Alles wat je hoort, leest en ziet hoor je voor jezelf te houden. Vaak ben je onderworpen aan een strenge geheimhoudingsplicht. Even roddelen met een collega is er dus niet bij. Omdat je niets over je werk mag delen, kan dat soms best eenzaam zijn. 

Salarisindicatie

Een Personal Assistent kan rekenen op een prima salaris dat vaak ergens tussen 3000 en 6000 euro bruto per maand ligt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de persoon of het bedrijf waar je voor werkt en wat precies je taken zijn. Sommige bedrijven noemen hun secretaresse ook een Personal Assistent, maar toch is dit iets anders. Het werk van een Personal Assistent is veel uitgebreider en beperkt zich niet alleen tot administratieve taken. 

Blijven leren

Ook tijdens je werk als Personal Assistent is het belangrijk om te blijven leren. Neem alles in je op en probeer om alles te weten te komen over het vak waar je in werkt. Ook persoonlijke ontwikkeling is erg belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan etiquette tijdens een diner of hoe je met leden van een managementteam praat. Houd ook je algemene kennis op peil en zorg dat je over allerlei uiteenlopende onderwerpen kunt meepraten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten