Kickstart voor ondernemers tijdens KVK Startersdag 2022

2.200 startende ondernemers in de Jaarbeurs

Voor het eerst sinds het uitbreken van de COVID-pandemie organiseerde de KVK weer een Startersdag. Het event werd deels online aangeboden, maar toch namen 2.200 startende ondernemers de moeite om naar de Jaarbeurs te komen. 1.800 anderen volgden het programma online. Wij waren als expertpartner aanwezig met diverse collega’s en vrijwilligers uit het registrarveld om startende ondernemers voor te lichten over veilig domeinnaamgebruik en het vinden van de juiste domeinnaam voor hun bedrijf.

Domeinnaam vaak startpunt

De meeste starters registreren hun domeinnaam ruim voor ze hun bedrijf inschrijven bij de KVK. Veel aanwezigen op de Startersdag waren nog niet ingeschreven en hadden hun definitieve keuze ook nog niet gemaakt. Samen met registrar xel hadden we informatiezuilen ingericht, waar de bezoekers de .nl-suggestietool konden gebruiken om een geschikte domeinnaam te vinden. Andere registrars hadden speciaal voor de Startersdag een landingspagina gemaakt op hun website. Woordkunstenaar Sjaak Kroes voorzag de gevonden naam daarna van een passende omlijsting.

Figuur 1: Startende ondernemer krijgt advies over domeinnamen tijdens de KVK Startersdag 2022.

Veel vragen over rechten

Naast dat we hulp boden bij het vinden van de juiste domeinnaam, beantwoordden we ook veel vragen die starters hadden over een derde partij die inbreuk maakt op hun naam- of merkenrecht. Omdat het Benelux Merkenbureau de stand naast ons bemande, kon er vaak een integraal antwoord op hun vraag gegeven worden. Een belangrijk aandachtspunt voor startende ondernemers was de tenaamstelling. Nog steeds zijn er veel starters die accepteren dat een leverancier van onlinediensten de domeinnaam op zijn eigen naam zet. Gaat de leverancier ten onder dan is het vaak lastig te bewijzen wie het recht op het gebruik van de domeinnaam heeft.

Mooie, productieve dag

SIDN, de deelnemende .nl-registrars en de KVK kijken terug op een geslaagde dag. Wij hebben veel starters geholpen en registreerden die dag 500 domeinnamen, wat veel meer is dan op een reguliere zaterdag. Hopelijk kunnen we dit event volgend jaar weer een vervolg geven.

Ook starten?

Heb je de dag gemist en ben je op zoek naar een domeinnaam voor je bedrijf in oprichting? Gebruik dan de .nl-suggestietool op onze website en laat je inspireren door de verhalen van ondernemers die je voorgingen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten