Notarissen zijn onmisbaar voor de succesvolle ondernemer

Weinig mensen staan te trappelen om een bezoek aan de notaris te brengen. Maar dat neemt niet weg dat de beroepsgroep een essentiële rol speelt in onze samenleving. Voor ondernemers geldt dat nog ietsje meer dan voor de rest van de bevolking. Helaas maken lang niet alle zelfstandigen gebruik van de diensten van de notaris. Terwijl je hiermee potentieel een hoop narigheid op voorhand uitsluit. In dit blog leggen we de bijzondere functie van het levenstestament uit en waarom dit document extra belangrijk is voor ondernemers.

Wijs een plaatsvervanger aan wanneer je tijdelijk niet beschikbaar bent

Als ondernemer zit je graag bovenop het reilen en zeilen van je bedrijf. Maar er zijn helaas omstandigheden waarin dat niet kan. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of de gevolgen van een ongeval. In zo’n situatie zou het uitermate nuttig zijn wanneer iemand jouw taken tijdelijk overneemt. Daarvoor is het levenstestament in leven geroepen. In dit document wijs jij een plaatsvervangende leidinggevende aan. Wanneer jij door een medische conditie niet in staat bent om je bedrijf te leiden neemt hij of zij dat voor je over. Dat is mogelijkerwijs de redding voor je bedrijf. Want het over een lange periode stuurloos zijn van je onderneming is gevaarlijk.

Bespreek je plannen door met de kandidaat die je op het oog hebt

Wanneer je een plaatsvervanger aanwijst is het wel zo fijn wanneer hij of zij hier ook vanaf weet. Soms is het best lastig om de juiste persoon te vinden. Want hij of zij dient verstand te hebben van de sector in je actief bent en leidinggevende capaciteiten hebben. Wat het allemaal nog lastiger maakt is dat er veel tijd beschikbaar moet zijn. Soms is het vooral van belang om iemand te hebben die zwaarwegende beslissingen voor je maakt. Hierdoor komt een bedrijf niet helemaal stil te liggen. Bovendien is het zonder levenstestament compleet onduidelijk hoe het verder gaat met een onderneming. Hierdoor vervalt de structuur en verlopen bedrijfsprocessen ongeorganiseerd en chaotisch.

Overtuigd van het nut van het levenstestament? Vind een goedkope notaris bij jou in de buurt en laat gelijktijdig dit document en je testament opstellen.

Wanneer een levenstestament in werking treedt

Lang niet iedereen heeft van een levenstestament gehoord. Daarom zijn ze enigszins verrast door het woord. Want een testament treedt toch in werking na het overlijden van de ondertekende? Dat klopt, maar voor een levenstestament gaat dat niet op. De bepalingen krijgen rechterlijke waarde tijdens het leven van de persoon in kwestie. Door omstandigheden is hij of zij echter niet in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. De meest voorkomende oorzaak is een medische conditie.

Wat staat er allemaal nog meer in het levenstestament?

Wie die leiding krijgt over je onderneming is slechts een van de bepalingen in het levenstestament. Voor de meeste ondernemers is deze wel de meest cruciale. Verder geef je in het levenstestament aan wat je wensen zijn wat betreft medische behandeling. Gaan artsen en medisch personeel oneindig door met behandelen of zitten daar grenzen aan? Daarnaast geef je aan of iemand het recht heeft om in jouw woning te lopen en bepaal je of schenkingen en donaties stop gezet moeten worden of juist niet. Tijdens specifieke situaties is het levenstestament van onschatbare waarde voor jou en je naasten.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten