SintLucas: Betekenisvolle creativiteit in een veranderende samenleving

Al bijna 75 jaar creëert SintLucas kansen voor creatief talent. Van keramisten en meubelontwerpers, tot podiumtechnici en software developers: ze starten hun toekomst bij SintLucas. En dat gaat verder dan het maken van mooie dingen. SintLucas stimuleert studenten en leerlingen om met hun creativiteit waarde toe te voegen aan de maatschappij en het bedrijfsleven.

Dagelijks wandelen zo’n 2650 MBO-studenten en 500 VMBO-leerlingen door de gangen van SintLucas. Samen met de ruim 400 medewerkers en docenten bereiden zij zich voor op een carrière in de creatieve wereld. Het ontwikkelen van hun persoonlijkheid, creativiteit en duurzame mindset staat hierin centraal. ‘We horen vaak van studenten dat ze 100 procent zichzelf kunnen zijn op SintLucas. Daar zijn we enorm trots op. Er is hier ruimte om te experimenteren en om fouten te maken’, vertelt Marion Henckens, Manager marketing & communicatie bij SintLucas.

Betekenisvolle creativiteit

De snel veranderende maatschappij vraagt om creatieve vakmensen. Door creativiteit betekenisvol te maken, daagt SintLucas studenten uit om oplossingen te zoeken voor vraagstukken in de samenleving. ‘Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven en SintLucas-studenten’, vertelt Henckens. ‘Om zorgmedewerkers en patiënten in coronatijd een kleurrijker uitzicht te geven, ontwikkelden de studenten glas-in-loodramen voor in het ziekenhuis.’ Soms zijn de vraagstukken ook praktischer van aard: zo bedacht een groep studenten een 3D-animatie om complexe handleidingen duidelijker te maken voor monteurs binnen een technisch bedrijf.

Onmisbare praktijkervaring

Het opdoen van praktijkervaring is binnen alle opleidingen van SintLucas een belangrijke pijler. Aan de hand van projecten en stages maken studenten kennis met het werkende leven. Maar SintLucas gaat nog een stapje verder dan dat, met SiNTLUCASNXT Jobs. Dit uitzendbureau van SintLucas brengt studenten en bedrijven met elkaar in contact. Het mes snijdt aan twee kanten: studenten doen betaalde werkervaring op en bedrijven kunnen tegen een gunstig tarief creatief talent inzetten voor uiteenlopende werkzaamheden.

Samenwerking in de regio

Mede dankzij de samenwerking met bedrijven en organisaties, heeft SintLucas een unieke positie in de regio. Henckens: ‘Onze school ligt in het hart van technologieregio Brainport Eindhoven. Dat brengt veel kansen met zich mee voor bijzondere samenwerkingen in de technologische sector en de maakindustrie. We zien dat veel partijen in de regio ons kennen en ook weten te vinden om samen te werken. Tegelijkertijd werken wij er hard aan om nog beter in beeld te komen bij kansrijke sectoren, zoals de maakindustrie.’

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten