Shortsea blijft belangrijk voor Haven Moerdijk

Tijdens een digitale Port Call van RPPC ging Ferdinand van den Oever, CEO van Havenbedrijf Moerdijk, in op het strategisch plan van de Moerdijkse haven voor de komende vijf jaar. Shortsea blijft belangrijk voor de haven, die ook hoopt te profiteren van de effecten van nearshoring – en zelfs van de Brexit.

De Brabantse haven, met een sterk chemie- en logistiekcluster, heeft de opgave om de waarde van de locatie steeds weer te versterken. Moerdijk zet daartoe sterk in op het versterken van de al bestaande clusters. “Nieuwe bedrijven moeten de totale activiteit binnen het haven- en logistieke gebied versterken. Je zou kunnen zeggen dat elke onderneming aan de waarde en het belang van de andere bedrijven bijdraagt.”

Deze opdracht kan niet los staan van de ontwikkelingen in de markt. “We zien nieuwe kansen, zelfs in tijden van Brexit. Ja, we zijn met onze shortsea-activiteiten sterk gericht op het VK. De ondernemingen in onze haven doen daarbij vooral kleinere havens aan, met minder congestie en minder administratieve druk”, legt de CEO uit.

Een andere trend waarvan Moerdijk hoopt te profiteren is het feit dat steeds meer grote ondernemingen productielocaties (deels) terughalen uit China en naar Europa brengen. De coronacrisis maakte duidelijk dat het verstandig is ook in Europa te produceren. Een trend die nearshoring wordt genoemd. “Er zijn steeds grotere volumes op te slaan in distributiecentra, en daar zijn we met de verbindingen naar het nationale en internationale achterland sterk in.”

Lees het complete artikel op de website van Port of Moerdijk.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten