Waarom ook jouw bedrijf een VPN zou moeten gebruiken

Wellicht heb je er wel eens van gehoord, een VPN, of gebruik je het zelf thuis al. VPN staat voor Virtual Private Network. Met behulp van een VPN zet je een extra schakel tussen jouw apparaat en het internet. Die extra schakel zorgt voor versleuteling van je gegevens, maar kan ook voor anonimiteit zorgen.

Je IP-adres en locatie zijn met behulp van een VPN niet meer zichtbaar voor anderen en kun je zelfs handmatig je locatie aanpassen om te doen alsof je ergens anders bent. Dat is handig als je op vakantie van bepaalde streamingsdiensten gebruik wilt maken, maar het biedt ook voordelen voor bedrijven. We zetten er paar op een rijtje die illustreren dat jouw bedrijf eigenlijk ook een VPN zou moeten gebruiken.

Beveiliging voor jouw gegevens én die van je klanten

Jouw bedrijfsgegevens zijn gevoelig en die wil je uiteraard goed beschermen. Ze moeten niet op straat komen te liggen, want dan verschaf je inzichten die je liever voor je jezelf had willen houden. Een VPN versleutelt je gegevens in de verbinding tussen jouw computer en het internet, en zorgt zo dat ze veilig zijn. Dat geldt ook voor gegevens van klanten. Een datalek waarbij gegevens van klanten op straat komen te liggen, is zo nodig nog schadelijker voor een bedrijf. Daarnaast is een bedrijf verplicht te werken volgens de regels van de AVG, die het verplicht stelt om klantgegevens beveiligd op te slaan. Een VPN kan zo verschillende potentiële risico’s terugdringen, zonder dat er voor de VPN-server zelf een bewaarplicht voor gegevens is. Lees er meer over in deze Surfshark review.

Thuiswerken faciliteren

De trend van meer thuiswerken was natuurlijk al ingezet vóór de coronamaatregelen, maar het afgelopen is thuiswerken echt belangrijk geworden. Dat moet natuurlijk op een goede manier gefaciliteerd worden om het mogelijk te maken. Daarvoor kan het ook nodig zijn dat de medewerker in kwestie van thuis uit moet kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk. Om dat te kunnen doen op een manier waarmee er geen ingang ontstaan voor een datalek, is een VPN een uitstekende uitkomst. Hiermee kan de medewerker zelfs doen alsof hij gewoon op de zaak is.

Veilig in openbare ruimtes werken

Naast thuiswerken, is ‘onderweg’ werken natuurlijk ook een kwestie. Verschillende mensen moeten regelmatig reizen voor het werk om naar afspraken toe te gaan, bijvoorbeeld. Dan is het fijn als de tijd productief gebruikt kan worden door ook onderweg in het openbaar vervoer of in openbare gelegenheden te kunnen werken. Daar heb je echter doorgaans te maken met een openbare internetverbinding, en die zijn behoorlijk onveilig. Een VPN zorgt voor versleuteling van de gegevens én de mogelijkheid om ook vanaf een openbare plaats in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Lees in deze NordVPN review hoe deze aanbieder zich onderscheidt op het gebied van privacy.

Een VPN is dus een handige oplossing voor verschillende potentiële problemen. Interesse? Klik op de link om de beste VPN aanbieder voor jou te vinden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten