Reparatie van componenten naar oorspronkelijke specificatie

Voor Bekkers Metaalspuitwerken is het voorkomen van slijtage aan de orde van de dag. Het bedrijf helpt voorkomen dat in de proces- en maakindustrie telkens nieuwe componenten nodig zijn, of nieuwe machines moeten worden gekocht. Door de technieken die Bekkers in huis heeft worden componenten verduurzaamd door deze weer naar de oorspronkelijke of zelfs betere specificaties te brengen.

Bekkers heeft al ruim 40 jaar ervaring in het herstellen, vernieuwen en verduurzamen van versleten machineonderdelen. Het bedrijf uit Geffen beschikt over een divers aantal machines voor het repareren van componenten. De componenten die Bekkers repareert, variëren namelijk sterk. Het ene component is onmisbaar in de maritieme wereld en moet corrosiebestendig en slijtvast zijn. Weer een ander component wordt gebruikt als slijtvast machineonderdeel van een turbineas, pomp of tandwielkast. In totaal werken vijftien vakmensen elke dag met twintig machines voor het repareren van componenten.

Ieder zijn specialisme

Op de werkvloer bij Bekkers draaien machines die voor- en nabewerkingen uitvoeren. Andere apparaten brengen metaallagen aan ten behoeve van een reparatie. Zo kent het bedrijf alleen al tien verschillende types installatie voor het aanbrengen van metaallagen binnen de food-, papier- en grafische industrie. Voor het lassen van componenten werkt Bekkers samen met MLT uit het nabijgelegen Ravenstein. Directeur Rob Didden: “ Deze techniek hebben we zelf in huis. In Ravenstein zijn ze echter zo gespecialiseerd in deze techniek, dat een samenwerking vaak sneller en efficiënter is voor onze klanten.”

Repareren is sneller

Klanten van Bekkers Metaalspuitwerken kiezen bijvoorbeeld voor reparatie van componenten van hun machine omdat de componenten niet meer te krijgen zijn. Andere reden voor reparatie kan de hoge kostprijs zijn van nieuwe componenten. Didden noemt nog een ander scenario: “ Klanten vragen ook om reparatie omwille van de snelheid. Een reparatie voeren we vaak al binnen een week uit. Bij hoge spoed is dat zelfs slechts enkele dagen. Voor het bestellen van een nieuwe component ben je vaak al een week verder voordat de bestelling überhaupt de leverancier heeft verlaten.”

Zand en kiezelstenen

Aan de hand van een intake bekijkt Bekkers Metaalspuitwerken of reparatie mogelijk is, een enkele keer is het nodig de componenten ter plaatse bij de klant te bekijken. Componenten uit de procesindustrie zijn het meest bewerkelijk, weet Didden. In deze industrie wordt veel met RVS gewerkt. “ In de bouw slijten componenten vaak ongelooflijk snel, vanwege kiezelstenen en zand. Slijtvaste lagen zijn daarom onmisbaar net als op de boten die het zand van de zeebodem opzuigen en dat ergens anders terugstorten.”

Rendement

Een voorbeeld van een project waarvoor de expertise van Bekkers wordt ingeschakeld, is het aanbrengen van een slijtvaste laag op een peltonwiel. Een peltonwiel is onderdeel van een waterkrachtcentrale. In het water wat een peltonwiel aandrijft zitten abrasieve deeltjes zoals zand en kiezelsteentjes, wat op den duur voor behoorlijke slijtage zorgt. Met het aanbrengen van een slijtvaste laag wordt de levensduur van een peltonwiel twee tot drie keer verlengd. Didden: “Daardoor blijft ook het rendement van zo’n waterturbine hoog en kan hij vijf jaar in plaats van anderhalf jaar elektriciteit opwekken.”

Nieuwe huisstijl

De recyclingindustrie heeft ook veel te kampen met slijtage. Denk aan ingelopen hoofdassen van een shredder waar complete auto’s doorheen gaan. Steeds vaker helpt Bekkers Metaalspuitwerken bedrijven uit de recyclingindustrie. Het bedrijf besloot zich vernieuwd aan de buitenwereld kenbaar te maken. Met de hulp van Mediaversa uit Uden kreeg het bedrijf een nieuw logo, een andere bedrijfsstijl en kleiding. “ Het logo hebben we vereenvoudigd, in rood, zwart en wit. Die kleuren komen ook terug op de nieuwe website. Hiermee kunnen we weer heel wat jaren vooruit.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten