Dit is waarom bedrijven hun reserves moeten beleggen

Er was een tijd dat de lokale ondernemer zich vooral bezig kon houden met waar hij goed in was: broden bakken, worsten draaien of meubels maken. Van de hedendaagse ondernemer wordt veel meer verwacht. Ze kunnen zich niet enkel focussen op de primaire bedrijfsvoering, want ze moeten bijvoorbeeld ook nadenken over hoe ze het meeste kunnen halen uit hun beschikbare reserves. Een groeiend aantal ondernemingen kiest ervoor om hun overtollige reserves te beleggen en dat heeft een aantal goede redenen.

Geld dat stilstaat verliest waarde

De inflatie is op dit moment erg hoog. Dit is het gevolg van onder meer het groeien van de economie na de periode van coronastilstand, de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen. Doordat de inflatie zo hoog is, wordt geld minder waard. Daarom kunnen ondernemers bijna niet anders dan hun reserves te beleggen, om zo de inflatie voor te blijven of op zijn minst te verzachten. Dit is de enige manier waarop bedrijven hun vermogen kunnen beschermen.

Potentieel hoger rendement.

Door op een verstandige manier te investeren, kunnen bedrijven hun reserves flink laten groeien. Dit zorgt niet alleen voor een financiële buffer bij moeilijke tijden, maar biedt ook extra middelen voor toekomstige investeringen of uitbreidingsplannen. Het is wel belangrijk dat bedrijven daarvoor vooral kijken naar de lange termijn en dat ze voldoende inzetten op diversificatie. Dat wil zeggen dat ze investeren in diverse activa, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van de evoluties op een enkele specifieke markt en beperken ze het risico.

Risicovolle en minder risicovolle beleggingen

Diversificatie wil ook zeggen dat de hoeveelheid risicovolle beleggingen wordt beperkt, bijvoorbeeld tot vijf procent van de beleggingsportefeuille. Hoeveel risico een bedrijf wil nemen, is afhankelijk van veel factoren. Bij investeringen op lange termijn kan er bijvoorbeeld al wat meer risico worden genomen. Een voorbeeld van een risicovolle belegging is het beleggen in cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum. Dit kan onder meer via het platform Immediate Momentum. Deze cryptomunten bieden potentieel hoge rendementen, maar zijn ook inherent volatiel.

Hoewel cryptobeleggingen een aantrekkelijke aanvulling kunnen zijn voor een gediversifieerde portefeuille, is het essentieel om te begrijpen dat het een enorm risicovolle investering is. Elke belegging gaat natuurlijk gepaard met risico’s, maar sommige beleggingen zijn riskanter dan andere. Terwijl het verleidelijk kan zijn om te zoeken naar de hoogste rendementen, moeten bedrijven altijd hun risicotolerantie in kaart brengen. Overmatig risico kan leiden tot significante verliezen, wat de financiële stabiliteit van het bedrijf in gevaar kan brengen.

Minder afhankelijkheid, meer weerbaarheid

Een van de grootste voordelen van het beleggen van reserves is het verminderen van de afhankelijkheid van de eigen bedrijfsactiviteiten en de schommelingen binnen de sector. Sectoren zijn nu eenmaal onderhevig aan veranderingen en kennen vaak goede en minder goede jaren. Dit komt door tal van factoren, zoals technologische innovaties, wijzigende regelgeving of veranderende consumentenvoorkeuren. Door reserves te beleggen in diverse markten of activa, creëert een onderneming een veiligheidsnet. Dit net zorgt ervoor dat, zelfs als de eigen sector tegenwind ondervindt, de financiële gezondheid van het bedrijf wordt ondersteund door externe inkomstenbronnen. Het maakt ondernemingen niet alleen financieel sterker, maar ook weerbaarder tegenover onvoorspelbare marktevoluties.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten