Prettig werken in een fijne sfeer is bij Lantech dagelijkse gang van zaken

De deur naar het kantoor van de directeur staat gewoon open. Wil je iets vragen, dan loop je er zonder afspraak zo naar binnen. Het is een van de dingen die de informele sfeer kenmerkt binnen Lantech, een sterk groeiende, internationale speler op het gebied van machinebouw.

Zo’n 40 nieuwe medewerkers kwamen dit jaar al aan boord en nog steeds heeft het bedrijf openstaande vacatures voor technici.

Open, informeel en menselijk: dat zijn drie woorden die veelvuldig naar voren kwamen op de vraag hoe medewerkers de sfeer binnen Lantech zouden omschrijven. Het was onderdeel van een onderzoek dat anderhalf jaar geleden is gedaan onder een groep medewerkers verdeeld over alle afdelingen.

Open

“Deze woorden vatten echt heel goed samen hoe we hier met elkaar omgaan”, vertelt recruiter Mascha Koppers-Milder. “Lantech is een heel laagdrempelig bedrijf. We zijn hier allemaal gelijk aan elkaar, welke functie je ook hebt. We zijn ook een heel platte organisatie, zonder allerlei hiërarchische lagen. Je hebt alleen de teamleiders en het Management Team. Dat maakt het heel open en makkelijk om met elkaar te communiceren.”

Informeel

Informeel is volgens Mascha ook een kenmerk dat goed bij Lantech past. “We noemen elkaar allemaal bij de voornaam en er loopt hier niemand strak in het pak. We gaan op een informele manier met elkaar om. Bij ons geen collega’s die hoog van de toren blazen of zich beter voelen dan anderen. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Die nuchterheid is kenmerkend voor de werksfeer hier.”

Menselijk

De menselijke kant laat zich vooral zien in het meedenken met medewerkers. “Als er een moeilijke privé situatie is, dan kunnen mensen bij HR of hun teamleiders echt hun verhaal kwijt. Wij denken dan mee en zoeken samen met hen naar oplossingen. We zijn echt geen starre organisatie die zich alleen maar aan de standaard regeltjes houdt. We proberen zo flexibel mogelijk te zijn en onze medewerkers te helpen als het even tegenzit.”

Warm bad

Voordat Mascha 2,5 jaar geleden bij Lantech in dienst kwam, werkte ze een aantal jaren als consultant. “Ik heb heel wat technische bedrijven van binnen gezien, maar die fijne werksfeer van hier, heb ik verder nog nooit ergens ervaren. Het voelt voor mij echt als een warm bad om hier te werken. De korte lijntjes maken het werk ook gemakkelijker. Je hoeft niet wekenlang te wachten op een reactie. Er worden snel beslissingen genomen en dat werkt heel prettig.”

Doorgroeimogelijkheden

Nieuwe medewerkers en BBL leerlingen worden bij Lantech wegwijs gemaakt in de Lean wijze van werken. “Het is hier op de werkvloer en op kantoor allemaal goed georganiseerd”, vertelt Mascha. “We werken heel gestructureerd en efficiënt. Mensen weten precies wat er van hen verwacht wordt. BBL’ers worden bij ons vanaf het begin gezien als echte medewerkers. Ze worden opgeleid on the job, dus ze mogen meteen bij de machinelijnen of de panelenbouw aan de gang. De meeste blijven, na hun opleiding, bij ons in dienst. Ze groeien vaak door naar een functie van teamleader of engineer.”

De nuchtere mentaliteit van Lantech

Ook bij het selecteren van kandidaten voor de openstaande vacatures gaat Lantech alles behalve star te werk. “Wij selecteren niet heel streng op diploma’s. We kijken veel meer naar wat iemand meebrengt. Een MBO+ werkniveau kun je ook hebben gekregen door ervaring. Als je daarbij ook nog die down to earth mentaliteit hebt, dan pas je prima bij Lantech. En kun je hier een mooie loopbaan opbouwen. Met vooral elke dag veel werkplezier.”

Auteur: Dianne Huijskens

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten