Nieuwe autogeen snijmachine maakt personeel uitwisselen op werkvloer eenvoudiger

Snijcon

Bij Snijcon in het Utrechtse Rhenen draait sinds mei een gloednieuwe CNC Autogeen snijmachine mee op de werkvloer. De machine is geschikt voor het autogeen snijden van plaatwerk met afmetingen van 18.000 bij 3.000 millimeter. De machine kent een zeer gebruiksvriendelijke besturing. Bedrijfsleider Arjan Septer: “Dat maakt het eenvoudiger om personeel op te leiden en afwisselend met machines te laten werken.”

Eén van de vorige machines die Snijcon gebruikte voor autogeen snijden, had 25 jaar dienst bewezen. Die sneed tot 150 millimeter dikte, de nieuwe uitvoering haalt eenvoudig tot 200 millimeter dikte. Het gesneden metalen materiaal wordt toegepast in de heftruckindustrie, de agrarische industrie, de staalbouw, off shore en bij de realisatie van bruggen. Septer en de andere medewerkers van Snijcon noemen de machines van leverancier Messer Griesheim de Rolls Royce onder de snijmachines.

Tekort aan handen

De nieuwe technologie en de nieuwe besturing van de machine, maakt het makkelijker om mensen op de werkvloer uit te wisselen. “De besturing wordt steeds gebruiksvriendelijker. Dat maakt meer mensen geschikt voor het werken met de machine.” Toch voelt ook Snijcon net als vrijwel alle andere bedrijven om zich heen het schrijnende tekort aan helpende handen. “Op dit moment werken we met zestien personeelsleden. Ik denk dat zestig procent van de werkzaamheden plaatsvindt achter de HD-Plasmasnijmachines en veertig procent achter de CNC Autogeen snijmachines.” Het nieuwe personeel dat zich meldt, hoort veelal over een vrijgekomen functie bij Snijcon via mond-tot-mond reclame. “Natuurlijk helpt communiceren via LinkedIn ons ook een handje, maar in de zoektocht naar personeel hebben we vooral contact met uitzendbureaus.”

SnijconWeinig verloop

Mensen die bij Snijcon met de autogeen snijmachines en HD-Plasmasnijmachines aan de slag willen, kunnen intern worden omgeschoold als dat nodig is. Waar Snijcon vooral naar op zoek is, zijn gemotiveerde en enthousiaste medewerkers. “Mensen die met ons mee kunnen denken.” Het verloop in het bedrijf is laag, drie medewerkers draaien al meer dan 25 jaar mee op de werkvloer en nog eens vier mensen al meer dan twintig jaar. “Ik denk dat zij het salaris dat ze hier krijgen absoluut als een pluspunt zien, maar ze vinden het werk vooral gewoon erg leuk. Anders blijf je natuurlijk ook niet zo lang hangen”, lacht Septer.

Door heel Nederland

Het materiaal dat de medewerkers bij Snijcon snijden, gaat verzendklaar naar de klant toe. De verzendingen variëren in gewicht van 50 tot 30.000 kilo. Het verwerken van een opdracht neemt een goede week in beslag. We bieden een goede kwaliteit, in combinatie met een scherpe prijs. Ongeveer 98 procent van het materiaal kopen we zelf in. Maatvoering is alles. In het eindgebruik moest alles netjes in elkaar passen.” Het zijn telkens terugkerende klanten waaraan Snijcon levert. De verzendingen gaan naar plaatsen door heel Nederland, van Den Helder tot Maastricht en van Groningen naar Breskens. Ook zijn er klanten in België en Duitsland.

Afwisseling

Bij het verwerken van de opdrachten kan Snijcon er eenvoudig drie nieuwe medewerkers bij hebben. Op die manier kunnen de machines ook op volle sterkte draaien. Medewerkers vinden de mogelijkheid tot afwisseling in het bedienen van de twee HD-Plasmasnijmachines en de twee CNC Autogeen snijmachines prettig: “Dat is echt weer eens wat anders.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten