Investeer in je personeel en laat je bedrijf groeien

Met oude beroepen die verdwijnen en nieuwe beroepen die ontstaan verandert de arbeidsmarkt in een rap tempo. Voorbeelden zijn app-ontwikkelingen of het programmeren van robots, maar ook banen in het marketinglandschap die continu veranderen.

Een gevolg hiervan kan zijn dat iemand die in eerste instantie gekwalificeerd was voor een bepaalde functie, dat een jaar of twee later opeens niet meer blijkt te zijn, omdat de functie is veranderd. Het kan daarnaast ook veroorzaakt worden door externe invloeden, zoals de complexer wordende markt. Hierdoor is meer kennis nodig bij je personeel. Het is niet altijd nodig om in zo’n geval nieuw personeel te zoeken, of je organisatie te reorganiseren.

Het arbeidslandschap is ook in verandering. Vroeger ging iemand na het afstuderen werken bij een bedrijf, waar hij of zij dan tot aan zijn/haar pensioen bleef werken. Dit is al lang niet meer zo, het werklandschap is vluchtiger en er valt voor personeel vaak meer te halen bij een andere werkgever. Hoe kun jij er voor zorgen dat je personeel loyaal blijft aan jouw bedrijf?

De situatie heeft twee kanten: enerzijds verandert de vraag vanuit het bedrijf, anderzijds verandert de werknemer net zo goed. De vraag is dan ook hoe je ervoor kan zorgen dat werknemers langer met jouw bedrijf verbonden worden?

Help werknemers ontwikkelen

Het gezegde “je bent nooit te oud om te leren” gaat hier zeker op. Een groot deel van je personeel zal open staan voor opleiding, dus zorg dan ook dat je personeel meegroeit met jouw bedrijf. Als je bedrijf groeit, zal de belasting van je personeel zwaarder worden, zal er meer kennis nodig zijn en is het noodzakelijk dat je investeert in de opleiding van je personeel. Daarnaast zullen bij de groei van een bedrijf ook de afdelingen groeien en de takenpakketten misschien groter worden van één functie. Zorg daarom ook dat je personeel breed geschoold is. Dit alles wil je natuurlijk niet opleggen bij je medewerkers. Dit zal eerder weerstand dan flexibiliteit oproepen. Ga dus een open gesprek aan met je personeel. Waar liggen hun interesses en informatiebehoeftes?

Innovatie wordt gestimuleerd door subsidie

De overheid vindt investeren in scholing ook belangrijk en biedt daarom mogelijkheden voor het aanvragen van financiële steun. Een aantal voorbeelden van dit soort subsidies zijn de SLIM-subsidie, de MIT-subsidie en de WBSO-subsidie. Gebruik je deze al? Of heb je hier nog nooit van gehoord? Wanneer kan je ze bijvoorbeeld aanvragen en in welke periode van het jaar? Dit hoef je gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken. Je kunt contact opnemen met een innovatie-adviesbureau zoals Leap, zij kunnen je in het volledige traject begeleiden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten