Hoe werkt het meten van luchtkwaliteit voor jouw bedrijfspand?

Klagen jouw medewerkers regelmatig over verkoudheidsklachten? Hoor je je collega’s hoesten en piepen? En gaan ze met een ziek gevoel naar huis? Dan zou er zomaar eens iets mis kunnen zijn met je luchtkwaliteit. Op lange termijn kan een slechte luchtkwaliteit grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van astma of het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dat wil je absoluut voorkomen, en dat kan door regelmatig de luchtkwaliteit te meten.

Waarom de luchtkwaliteit laten meten?

Van een slechte luchtkwaliteit in een bedrijfspand, kun je ziek worden. Met een gezond binnenklimaat kun je dan ook enorm ziekteverzuim verminderen. Door de luchtkwaliteit regelmatig te laten meten, weet je of er niet te veel fijnstof of andere schadelijke deeltjes in de lucht in jouw bedrijfspand zitten. Je kunt op tijd maatregelen nemen om de arbeidsomstandigheden te verwerken en om de gezondheid van je medewerkers te bevorderen.

Je zit zelf, net als je medewerkers, waarschijnlijk de hele dag op kantoor. Of jullie bevinden je op z’n minst een groot gedeelte van de dag in het bedrijfspand. Dan is het fijn dat je een schone lucht inademt en niet ziek wordt. Het probleem van lucht is alleen dat je niet ziet of de kwaliteit in orde is. Daarvoor moet je een meting laten verrichten.

Zo meet een specialist de luchtkwaliteit

Een specialist gebruikt geavanceerde meetapparatuur om te bekijken wat de luchtkwaliteit in een bedrijfspand is. Deze apparaten meten allerlei verontreinigende stoffen. Denk aan koolstofdioxide, vluchtige organische stoffen en talloze andere luchtdeeltjes. De luchtkwaliteit meten gebeurt met bemonsteringspunten. De metingen gebeuren een tijd lang, en daarna worden de monsters geanalyseerd. De specialist weet dan wat er verbeterd moet worden om de luchtkwaliteit te waarborgen. Je ontvangt aanbevelingen, verbeteringen en tips voor preventieve maatregelen.

Bij een binnenmilieu onderzoek kijkt de specialist niet alleen naar de luchtkwaliteit, maar naar het grotere plaatje. Dus bijvoorbeeld ook naar de vochtigheid in het pand. Uiteindelijk draagt dit wel bij aan de luchtkwaliteit, maar het is niet het enige probleem dat wordt aangepakt.

Verbeter de luchtkwaliteit in jouw bedrijfspand

De luchtkwaliteit verbeteren begint bij ventileren. De ramen en deuren openzetten is al een goede eerste stap. Heb je een ventilatiesysteem, zodat warmte binnen blijft, dan is het belangrijk dat deze goed is afgesteld. De systemen moeten voldoende frisse lucht aanvoeren. Je kunt ook nadenken over de aanschaf van een luchtzuiveringsinstallatie.
Verminder bronnen van luchtvervuiling, zoals schadelijke chemicaliën. En daarnaast begint verandering bij de mens zelf. Licht je werknemers voor over gezonde gewoonten, zoals regelmatig ventileren. Door samen te werken aan een gezonde werkomgeving, kun je de lucht in bedrijfspand optimaliseren. En dat is goed voor iedereen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten