Ga je een buurthuis inrichten of opknappen? Dat is een prachtig voornemen voor de wijk en gemeenschap. Je kunt er evenementen organiseren of gewoon gezellig samenkomen om te kletsen met mensen uit de buurt. Maak er een fijne plek van, waar iedereen welkom is. Deze tips helpen je op weg.
Verwelkomend gevoel
Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in het buurthuis. Dat begint al meteen bij de ingang van het gebouw: zorg dat het er uitnodigend uitziet. Misschien kun je de deur een vrolijke kleur geven, of het tapijt op de vloer. Of plaats bloemen en planten bij de ingang, voor een levendig geheel. Bied de bezoekers een stukje comfort aan, door een garderobe in te richten voor jassen en tassen. Je kunt lootjes kopen om voor een georganiseerd systeem te zorgen in de garderobe. Geef iedereen een nummertje om na het bezoek de jas weer op te halen. Voeg kleur toe aan de hoofdruimte om een positieve en warme sfeer te creëren. Denk aan levendige muurschilderingen, gekleurde accenten en passende accessoires. Kies kleuren die passen bij de energie en diversiteit van de buurt. Een warme en kleurrijke omgeving draagt bij aan een gevoel van hartelijkheid en betrokkenheid.
Comfortabel meubilair
Het meubilair speelt een belangrijke rol in het buurthuis. Veel mensen willen hier lekker plaats kunnen nemen aan een tafeltje, op een goede stoel. Je kunt meerdere tafeltjes in de ruimte plaatsen, met comfortabele stoelen erbij. Probeer een inschatting te maken van het aantal mensen dat op de drukste dagen langskomt: zoveel stoelen heb je ongeveer nodig. Je kunt de meubelen nieuw halen, of op zoek gaan naar tweedehands opties om kosten te besparen. Het bespaarde bedrag kun je immers weer op andere plekken gebruiken bij de inrichting van het buurthuis. Ook de accessoires tellen mee, denk aan tafelkleden of placemats als er in het buurthuis gegeten kan worden. Zorg voor servies en glaswerk. Je wilt immers dat men er een kopje koffie en een glas water kan drinken. Soms is het wenselijk om een tafel te reserveren voor bepaalde buurtbewoners die vaak langskomen, met tafelbordjes. Kleed verder de tafeltjes aan met accessoires, zoals een leuke plant.
Multifunctionele ruimte
Hoewel er vaak aan tafels wordt gezeten in een buurthuis, is het toch handig om het als een multifunctionele ruimte te zien. Zorg dat de tafels makkelijk aan de kant kunnen worden gezet, als er een andere activiteit plaatsvindt. Van dansavond tot optredens: er is veel mogelijk. Misschien kunnen mensen er zelfs een feestje organiseren, of vinden er vergaderingen plaats. Kies daarom voor een flexibele indeling, die gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende behoeften. Dat lukt met modulaire meubelen en verplaatsbare scheidingswanden.
Gemeenschappelijke ruimte
Het is mooi om een buurthuis als een gemeenschappelijke ruimte te zien. Iedereen is er dus welkom, en mag ook ideeën aandragen om de ruimte te verbeteren. Je kunt bepaalde hoekjes inrichten waar mensen samen aan de slag kunnen gaan, zoals een keuken of een creatieve hoek met ruimte voor kunst en expressie. Dit is goed voor de sociale interactie en maakt dat mensen extra graag langskomen in het buurthuis. Eten is een ideale verbindende factor: laat mensen samen koken of organiseer potluck-avonden, waarbij iedereen zelf iets smaakvols meebrengt.
Inzamelingsactie organiseren
Al met al heb je best wat spullen nodig bij de inrichting van het buurthuis. Hoe kun je dit financieel gezien realiseren? Een mooi plan is een inzamelingsactie opstarten, met de organisatie en eventueel de bezoekers van het buurthuis. Probeer samen een mooi bedrag bij elkaar te halen, om het buurthuis leuk en netjes in te richten. Je kunt er zelfs voor kiezen om de ruimte samen met anderen in te richten. Vele handen maken immers licht werk, en dit sluit goed aan op de uitstraling die bij een buurthuis past.
Maak van het buurthuis een prettige omgeving, waar iedereen samen kan komen. Om te praten, koken of creatief bezig te zijn: het is verstandig om de ruimte op meerdere manieren in te zetten. Zo gaat het er bruisen!