Havenweek North Sea Port zet duurzaamheidsambities en infrastructuur centraal

De energie- en klimaattransitie en infrastructuur staan hoog op de agenda van North Sea Port. Dat zal blijken tijdens de havenweek waar het gloednieuwe strategisch plan ‘Connect 2025’ centraal staat. North Sea Port is tijdens drie webinars en een digitaal havencongres in voornaam gezelschap.

North Sea Port richt zich op drie kerntaken, met name de ontwikkeling van bedrijventerreinen en haveninfrastructuur, de nautische dienstverlening en de rol van regisseur/connector in het havengebied. Binnen deze taken krijgen duurzaamheid en de energie- en klimaattransitie verder vorm.

Vier van de acht programma’s die in het strategisch plan staan om de haven verder te ontwikkelen, handelen expliciet over duurzaamheid: investeren in circulaire waardeketens, investeren in energieprojecten, investeren in klimaat, toekomstbestendige infrastructuur.

Ook de vier andere programma’s – sterke logistieke ketens, digitalisering, samenwerken met de omgeving, connector van samenwerkende partijen – zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.
Energie is bovendien één van de zeven speerpuntsectoren waarop North Sea Port wil inzetten.

Drie webinars

De havenweek start met drie interactieve webinars met elk een eigen invalshoek:

  • ‘Haven en haar leefomgeving: hoe zal North Sea Port zorgen voor goed nabuurschap? Samen met bewoners bekijkt het havenbedrijf hoe de haven kan bijdragen aan een veilige en gezonde leefomgeving.’ Op maandag 29 november, 19 uur.
  • ‘North Sea Port en haar license to operate’. Met voldoende draagvlak kan het havenbedrijf de ambities voor de verdere ontwikkeling van het havengebied waarmaken. Wat is de rol van de haven als gaat over stikstof en veiligheid. Op dinsdag 30 november, 10 uur.
  • ‘Investeren op Europese corridors’. Wat zijn de ambities van North Sea Port op enkele Europese transportcorridors. Een gesprek tussen Port of Rotterdam, Port of Antwerp, Port of Amsterdam en Port of Moerdijk. Op woensdag 1 december, 10 uur.

Havencongres: over infrastructuur en nieuwe partners

Op donderdag vindt het digitale Havencongres plaats (in plaats van een fysiek congres omwille van de coronamaatregelen). Om 14 uur geeft Daan Schalck als CEO van North Sea Port de aftrap met als thema ‘Infrastructuur en nieuwe partners’. Hij krijgt het gezelschap van sprekers uit Nederland en België zoals Ans Rietstra (ProRail), Geert Noels (Econopolis), Raphaël de Winter (Fluxys), Benoît Gilson (Infrabel), Marco Kuijpers (TenneT), David Zenner (Elia), Sofie Bracke (Stad Gent) en Annelies Kroeskamp (ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Op donderdag 2 december, om 14 uur.

Deelnemen is gratis. Registreren is wel verplicht.

Het volledige programma vind je op Nieuwsblad Transport.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten