Geld reserveren voor de btw en inkomstenbelasting: hoe pak je dat aan?

Geld

Ondernemen en geld verdienen gaan als het goed is hand in hand, en dat is mooi. Dat vindt ook de Belastingdienst, die vervolgens graag de hand komt ophouden bij ondernemers middels de aangifte omzetbelasting en de aangifte inkomstenbelasting. Om niet voor vervelende verrassingen te komen staan, is het belangrijk om geld te reserveren om aan deze betaalverplichtingen te kunnen voldoen. Maar hoe pak je dat aan? We geven in dit artikel tips voor het reserveren van geld voor de btw en inkomstenbelasting.

Btw

Geld reserveren voor de aangifte omzetbelasting, die je na ieder kwartaal moet indienen, is in feite niet zo ingewikkeld. Bij iedere verkoop of factuur breng je ook een percentage btw in rekening. In veel gevallen is dit 21 procent. Dit geld behoort niet aan jou toe, maar aan de Belastingdienst. Het handigst is om bij je zakelijke rekening een apart spaardoel aan te maken waarop je de btw die je int apart zet. Het is handig om dit tussentijds regelmatig bij te werken, dus door het deel van het geld dat binnengekomen dat btw betreft door te sluizen naar het aparte spaardoel. Zo heb je altijd genoeg geld apart staan op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting moet indienen en de btw daadwerkelijk moet gaan afdragen. Bij deze aangifte moet je invullen hoeveel zakelijke kosten je gemaakt hebt en hoeveel btw je daarover betaald hebt. Als je zulke kosten gemaakt hebt, zul je geld overhouden van wat je apart gezet hebt. Dit geld behoort dan wél aan jou toe.

Geld tekort?

Kom je geld tekort om aan je betalingsverplichting te voldoen bij de btw-aangifte omdat je de omzetbelasting niet apart gezet hebt? Dat is niet het probleem van de Belastingdienst. Je bent tóch verplicht tijdig aan je verplichting te voldoen, ander kun je rekening houden met een boete. Een MKB krediet afsluiten kan dan helpen om dit financiële gat en eventuele andere tijdelijke financiële gaten te dichten.

Inkomstenbelasting

De hoogte van de inkomstenbelasting die je moet afdragen hangt van verschillende zaken af, maar nog wel het meest van hoeveel inkomsten je genereert. En hoeveel dat in totaal is, weet je natuurlijk pas als het jaar voorbij is. Dat maakt het lastig om gaandeweg het jaar geld te reserveren, maar dat is geen reden om het niet te doen. Voorkom dat je geld uitgeeft dat niet van jou is en maak bij voorkeur bij elke factuur die betaald wordt een deel van de inkomsten over naar een apart spaardoel bij je zakelijke bankrekening voor de aangifte inkomstenbelasting. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende gereserveerd hebt, houd dan standaard zo’n 40 procent van je winst apart. Tegenwoordig int de Belastingdienst overigens ook al in het vooruit geld op basis van een schatting van je inkomsten. Het is verstandig om hiernaast toch nog een deel van je winst apart te zetten voor de zekerheid.

Uiteraard moet je bij het invullen van je aangifte inkomstenbelasting ook je aftrekposten opgeven, anders benadeel je jezelf. Heb je investeringen gedaan? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar met behulp van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Heb je een lening afgesloten voor die investeringen, zoals een zakelijke lening van Floryn? Dan kun je de rente daarvan aftrekken van je winst en betaal je dus inkomstenbelasting over een lager bedrag.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten