Duurzame gasproducent ON2Quest stelt financiering zeker en benoemt Marinus van Driel tot CEO

Start-up verduurzaamt productieprocessen door het lokaal produceren, afvangen en zuiveren van industriële gassen

ON2Quest, een innovatief bedrijf uit Nijkerk op het gebied van lokaal produceren, afvangen en zuiveren van industriële gassen, kondigde gisteren de succesvolle afronding aan van een financieringsronde. Met de financiering kan het bedrijf zich verder ontwikkelen. Oost NL levert hieraan een bijdrage vanuit innovatiefonds ION+2. Dit fonds richt zich op mkb-ondernemingen en wordt gefinancierd uit het REACT-EU-programma van de Europese Unie. Daarnaast kondigt het bedrijf aan dat Marinus van Driel aantreedt als CEO van de onderneming.

ON2Quest wil systemen ontwikkelen en verkopen die zuurstof en stikstof lokaal produceren. Daarnaast richt het bedrijf zich op systemen die restgassen als koolstofdioxide en waterstof kunnen afvangen en opwerken tot een hoge zuiverheidsgraad. In de industrie worden gassen gebruikt in processen die veel energie vragen. Nu worden die gassen vooral in bulk ingekocht bij grote partijen. Leveringen zijn minder zeker en tijdig dan eigen lokale productie. Daarnaast kost het transport van gas veel geld en zorgt het voor extra uitstoot van CO2. ON2Quest wil zich onderscheiden door systemen te ontwikkelen en te leveren, die lokale productie van gassen als stikstof, zuurstof en waterstof op locatie zo efficiënt mogelijk maakt.

ON2Quest

Om de gassen te produceren, of zuiveren ontwikkelt ON2Quest een geavanceerde techniek die gebruik maakt van ‘Metal Organic Framework’-materialen. Een soort een filter waar minuscule metaaldeeltjes als een ‘spons’ dienen om gassen te zuiveren en geschikt te maken voor gebruik. De techniek onderscheidt zich van andere technieken doordat er minder hoge druk nodig is om gassen te zuiveren en de zuiveringscapaciteit vele malen hoger is dan die van bestaande materialen. Deze techniek is veelbelovend en op labschaal aangetoond, maar moet zich nog op grotere schaal bewijzen. Met de financiering vanuit ION+2 kan het bedrijf de techniek verder ontwikkelen.

Investering voor verduurzaming en vergroening van de economie

“We zijn blij met het vertrouwen dat Oost NL heeft getoond in ON2Quest, net zoals ik dat ben met mijn nieuwe rol in het leiden van het bedrijf. Ik heb in het verleden met dit team samengewerkt, sommigen al meer dan twee decennia, en ik ben ervan overtuigd dat hun expertise op het gebied van industriële gassen en waterstofenergie van groot belang zal zijn voor ons succes”, aldus Marinus van Driel, CEO van de onderneming.

Jeroen Gierveld, senior investment manager Energy bij Oost NL: “We hebben een langdurige samenwerking met Marinus en het team van ON2Quest, als aandeelhouder bij hun vorige onderneming. Ze hebben een bewezen track record in de duurzame gasindustrie. De investering in ON2Quest is gedaan vanuit het ION2+ fonds. Dit fonds is gericht op het ondersteunen van mkb-bedrijven in de regio, die bijdragen aan de versterking van innovatieve ecosystemen op het gebied van verduurzaming en vergroening van de economie. ON2Quest sluit daar perfect bij aan.”

Oost NL is fondsbeheerder van ION+2, een fonds voor innovatieve ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel. De middelen van het ION+2-fonds komen uit het REACT-EU-programma van de Europese Unie.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Oost NL
Oost NLhttp://www.oostnl.nl
In opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat versterken wij de regionale economie. We laten ondernemers die bijdragen aan maatschappelijke oplossingen duurzaam innoveren, investeren en internationaliseren.

Meer berichten