Voordelen bij het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen

In en om ons eigen huis zijn velen van ons druk bezig om energie te besparen nu we niet meer om de hoge prijzen heen kunnen. Voor bedrijfspanden geldt dit nog niet altijd in dezelfde mate. Zonde natuurlijk, want ook hier vallen vaak veel financiële voordelen te behalen die zich al snel uitbetalen. Je bedrijf verduurzamen is gemakkelijker en voordeliger dan je denkt!

Heeft jouw bedrijfspand nog geen zonnepanelen op het dak? Het laten aanbrengen van zonnepanelen op je bedrijfspand is een simpele maar belangrijke stap om jouw onderneming klaar te maken voor een duurzamere toekomst. We moeten allemaal ons steentje bijdragen als het aankomt op klimaatmaatregelen. Ook consumenten kijken steeds vaker kritisch naar hoe ecologisch verantwoord een bedrijf bezig is voordat ze een aankoop doen. Het kopen of leasen van zonnepanelen is dan een kleine moeite. Je wordt vaak volledig ontzorgt bij het installeren ervan. Bovendien gaat de eigen energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt jouw bedrijf straks ook geld besparen doordat jij ook zakelijk niet meer verrast wordt door een enorme energierekening. In de zonnige maanden kun je zelfs verdienen aan de energie die zo gewonnen wordt.

Het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen wordt wel heel aantrekkelijk en voordelig door subsidies en belastingvoordelen die er zijn om bedrijven te helpen verduurzamen. Voor zakelijke subsidies zijn er 4 opties.

SEEH (Subsidieregeling energiebesparing eigen huis). Deze subsidie is bedoeld voor (samengevoegde) VvE’s, woonverenigingen en -corporaties die hun gebouwen energiezuiniger willen maken.

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

Deze subsidie is bedoeld voor zowel particuliere als zakelijke pandeigenaren en richt zich specifiek op een aantal bepaalde maatregelen bij het renoveren van een pand.

SVM (Subsidieregeling verduurzamen MKB).

Deze regeling is speciaal in het leven geroepen voor de doelgroep Midden- en Kleinbedrijven die willen verduurzamen. De subsidie kan worden ingezet voor het laten opstellen van een energieadvies op maat.

EIA (Energie-investeringsaftrek voor ondernemers)

Investeert je bedrijf in maatregelen voor een lagere CO2 –uitstoot, minder energieverbruik of duurzame energie? En voldoet deze investering aan de voorwaarden? Dan mag je maar liefst 45,5 % van de investeringskosten aftrekken van de winst van het bedrijf, waardoor de belasting die je over de winst betaalt omlaaggaat. Daar bovenop kan dan nog gebruik gemaakt worden van de afschrijving die altijd geldt voor een investering.

Kies je voor zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand? Dan is een concrete voorwaarde voor deze regeling dat de investering ten minste 15.000 Wip aan zonnepanelen omvat. Dit komt neer op omme nabij 50 tot 60 panelen.

Eventueel kun je een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om advies te geven over de subsidies, deze aan te vragen en een volledig energieadvies te laten maken. Dit is vaak ook nodig voor het aanvragen van een subsidie.

Sinds 1-1-2023 kun je ook voor één enkele verduurzamingsmaatregel al subsidie aanvragen. Wil je eerst eens beginnen met het installeren van zonnepanelen, en is een volledig pakket aan maatregelen nog een te grote stap of te grote investering, dan kan dat dus vanaf nu gewoon.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten