Creëer natuurlijke en unieke speelgebieden op de camping

Uit onderzoek van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs blijkt dat meer caravans en campers zijn verkocht sinds de uitbraak van corona onder jongvolwassenen en jonge gezinnen. En dat is natuurlijk niet zo vreemd; je hebt immers je eigen vakantiehuisje bij je en de campings in Nederland zijn gewoon heel goed. Helemaal met unieke speeltoestellen voor camping en kampeerterreinen die ervoor zorgen dat het een heerlijke, natuurlijke speelplek wordt voor kindjes van alle leeftijden.

Speeltuin die past bij de camping

Uit het onderzoek blijkt dus dat vooral jonge gezinnen het kamperen weer hebben ontdekt of voor het eerst hebben ontdekt door de mindere mogelijkheden die de corona periode heeft geboden. Het is zo goed bevallen bij velen, dat ze dus zelf een camper of caravan hebben aangeschaft en nog steeds lekker in binnen- en buitenland gaan kamperen. Aangezien steeds meer jonge gezinnen kamperen, is het goed om hier als camping op in te spelen door het kampeerterrein van vooral natuurlijke speelmogelijkheden te voorzien. Dit kan op allerlei verschillende manieren, zodat het aansluit bij wat je al aanbiedt op de camping qua sfeer en aankleding.

Natuurspeeltuin

Populair is een natuurspeeltuin, waarbij de materialen van de speeltoestellen zoveel mogelijk van natuurlijke materialen bestaat. Een natuurlijk uitziende speeltuin van hout past overigens op iedere camping. De reden hiervoor is simpel; je kampeert immers in de natuur. Veel campinggasten verwachten dan vaak een natuurlijk ogende speeltuin. Het gebruik van bijvoorbeeld Acacia Robinia hout is hiervoor heel geschikt, omdat het heel onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast heeft het een speelse uitstraling (het is nooit recht dus perfect voor het bouwen van een natuurlijke speelplaats) en het geeft geen splinters. Dat laatste maakt het zeer kindvriendelijk.

speeltoestellen camping

Tip: gebruik de ruimte

Maak gebruik van het terrein wat je hebt. Zijn er natuurlijke hoogteverschillen? Dan biedt dat een perfect decor voor een grote speeltoren met glijbaan en klimnetten. Ligt je camping vlakbij zee? Probeer de uitvoering dan een meer nautische uitstraling te geven. Bijvoorbeeld door middel van een anker, vuurtoren, wipkip in de vorm van een zeehond en een veertoestel met een windsurfscherm. Een speeltoren met thema past hier perfect bij en wordt vaak op maat gemaakt.

Lekker spelen met water

Ligt je camping aan zee of een meer, dan kun je overwegen om een waterspeelplaats aan te (laten) leggen met pompen, beekloopjes en fonteinen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Zand- en Waterbaan met Kliedertafel. Dit is heerlijk ter afkoeling op warme dagen en het sluit aan bij de ligging van de camping. De zand- en waterbaan biedt een heerlijk speelmoment op een meer educatieve manier.

speeltoestellen camping

 

Verschillende soorten speelplekken

Als je de ruimte hebt op het terrein, dan is het leuk om verschillende speelplekken te creëren. Bijvoorbeeld eentje voor de allerkleinsten waar ze lekker kunnen kliederen met water en zand, zonder onder de voet gelopen te worden door grote kinderen. Met een gezellig rollenspelhuisje maak je zo’n speelplek compleet. Bouw een natuurlijke speelplek wat lekker uitdagend is voor een oudere doelgroep met klimparcours en zorg voor een speeltuin waar iedereen uit de voeten kan door hoge en lage glijbanen, baby- en kinderschommels en natuurlijk de wipkip en de familie wipwap met elkaar te combineren. Naast ‘droge’ speelplaatsen kun je een waterspeelplaats toevoegen, compleet met blote voeten pad, avontuurlijke wandelpaden met een speelparcours en een trapveldje. Want dat laatste mag zeker niet ontbreken voor het speelplezier van de kinderen.

Ideale speeltuin

Door te kiezen voor een mix van avontuurlijke speeltoestellen en plekken waar kinderen hun eigen verhaal kunnen bedenken (bijvoorbeeld in een speelhuis of uitkijktoren) biedt je alle kinderen een perfecte speelplek aan. Schommels, klim- en klautertoestellen, glijbanen, zandbakken en waterbanen vormen samen een heel avontuurlijke mix. Zorg dat je van alles wat kan aanbieden. Een kleine speelplaats waarbij een speelhuis is uitgerust met een klim- en klautergedeelte, glijbaan, wiebelende loopbruggetjes en wellicht een wipkip en een trap biedt op compacte wijze een ideale speelplek voor alle leeftijden. Zo maak je gebruik van de ruimte.

Goede faciliteiten

Kamperen is vooral leuk als een camping goede faciliteiten biedt voor alle leeftijden. Naast een speelterrein en activiteiten voor de kinderen is goed en schoon sanitair een must, samen met een campingwinkeltje, bereikbare receptie en een plek om de afwas en was te doen. Goed onderhoud wordt zeer gewaardeerd en zorgt ervoor dat de kampeerders met veel plezier terugkomen.

Kamperen is avontuurlijk

Veel kampeerders vinden kamperen een avontuur. Dat geldt zeker voor kinderen. Misschien is kamperen daarom zo populair onder jongvolwassenen en jonge gezinnen. En natuurlijk de onbeperkte mogelijkheid om buiten te spelen! Zorg daarom dat voor deze doelgroep sowieso de speelmogelijkheden aanwezig zijn en uitdaging bieden voor alle kinderen. Vergeet daarbij niet de bankjes en picknicktafels voor de ouders om aan te zitten rondom het speelterrein om de vakantie voor het gezin compleet te maken.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten