Bouwkundig rapport: wat is het en wat staat er in

Heb jij wel eens gehoord van een bouwkundig rapport? Dat is namelijk een cruciaal deel van een woning of bedrijfspand. Het is namelijk een document waarin alle gebreken staan van een pand. Ze hebben het dan over de gebreken die visueel waarneembaar zijn.

Dit is dan ook inclusief een overzicht van de kosten die hiermee gepaard gaan. Er worden ook foto’s gemaakt bij het bouwkundig rapport. Er wordt geen hak- of breekwerken hierbij uitgevoerd want het gaat om een visuele inspectie. Wil jij meer weten over dit cruciale onderdeel van een woning of wil je zelf een bouwkundig rapport laten opstellen? Lees dan vooral verder.

Wat houdt een bouwkundig rapport in?

Hierboven werd al kort uitgelegd wat precies een bouwkundig rapport is. Als jij een potentiële koper bent dan wil je natuurlijk weten dat alles goed zit. Daarom kun je een bouwkundige keuring laten opstellen waarbij een bouwkundig ingenieur langs komt. Hij of zij zal in staat zijn om verschillende bouwkundige elementen visueel te inspecteren. Hierbij kun je denken aan elementen zoals dakbedekking, dakbeschot, kozijnen, vloeren, elektra of voegwerk. Daarnaast wordt het ook bijvoorbeeld gecontroleerd op asbest.

Is het verplicht om een bouwkundig rapport op te stellen?

Het kan wel verplicht zijn om een bouwkundig rapport op te stellen wanneer een hypotheek

met de Nationale Hypotheek Garantie. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je ook een taxatierapport hebt opgesteld en dat daarbij naar voren is gekomen dat er achterstallig onderhoud van toepassing is. De hypotheekverstrekker zal dan vragen welke kosten er allemaal zijn en wat voor invloed dit zal hebben op de totale kosten. Het is echter sowieso wel verstandig om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren aangezien je dan achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer de bouwkundige keuring uitvoeren?

Op ieder moment kun jij als koper ervoor kiezen om een bouwkundig rapport uit te laten voeren. Het zal echter wel in veel gevallen aan het begin van het onderhandelingstraject plaatsvinden. Je staat namelijk veel sterker in het uitbrengen van een bod als je de kennis hebt van het rapport. Ook is het verstandig om bij instemming van een bod dat onder de vraagprijs is, een bouwkundig rapport aan te vragen. Het kan namelijk zo zijn dat de eigenaar er dan graag zo snel mogelijk van af wil en dat jij met alle schade zit. Direct een bouwkundige keuring aanvragen? Dat kan eenvoudig via Huiskeur, dé landelijke aanbieder van bouwkundige keuringen!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten