We maken een sprong in de tijd: het is 2025. We bevinden ons op het NYMA-terrein in Nijmegen. Precies op de plek waar ooit de oudste Romeinse weg door Novio Magus liep, staat een bijzonder gebouw. Welkom bij VIA-T!
Binnen dit robuuste, multifunctionele gebouw heerst grote bedrijvigheid. Op de beursvloer presenteren bedrijven hun nieuwste vondsten op het gebied van techniek en innovatie. In zogenoemde leerstations vinden praktijktrainingen plaats. Verderop wordt een masterclass Conceptueel en Circulair Bouwen gegeven. In de flexkantoren onderzoeken HAN-studenten samen met een aannemersbedrijf de mogelijkheden van alternatieve materialen in een circulair-bouwproject.
Samen het wiel uitvinden
Want dat is waar VIA-T voor staat: een kenniscentrum voor duurzaamheid, circulariteit, innovatie en vakmanschap in de gebouwde omgeving.
Programmaleider Inge Essing: “VIA-T heeft als doel de thema’s klimaat, woning en arbeidstekort aan te pakken. Samen werken we aan toekomstbestendig leren, werken, wonen en leven. Zo maken we de transitie mogelijk en betaalbaar.”
Sinds 2021 ligt er een akkoord met de Rijksoverheid voor de bouw van 60.000 nieuwe woningen in en rond Arnhem en Nijmegen. Een enorme opgave, zeker met de uitdagingen van tegenwoordig: een tekort aan geschoolde medewerkers, nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van energiezuinigheid en milieu en de stikstofproblematiek.
Essing: “Elk bedrijf heeft tegenwoordig z’n eigen duurzaamheidsmanager. Iedereen probeert op zijn eigen eiland hetzelfde wiel uit te vinden. Wij zijn ervan overtuigd dat het sneller en beter kan als je het sámen doet. Vandaar VIA-T: een community waarin kennis, werk en ervaringen worden gedeeld.
Ze zeggen niet voor niets: ‘delen is het nieuwe hebben’. Je zult een grote opdracht als de transitie naar een duurzame gebouwde omgeving gezamenlijk moeten oppakken. Dan moet je niet bang zijn om iets te brengen en niet alleen maar te halen. Het is geven en nemen voor collectieve hogere doelen: duurzaamheid, circulariteit, innovatie en vakmanschap.”
Razendsnelle ontwikkelingen
“VIA-T verbindt kennispartners en toeleveranciers aan de keten van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers,” vervolgt de programmaleider. “Samen versnellen we innovaties, flexibiliseren we leertrajecten en vergroten we het arbeidspotentieel.
Zo brengen we partijen samen voor innovatievraagstukken, bijvoorbeeld studenten van HAN of Radboud Universiteit en ondernemers. Met elkaar ontwikkelen ze slimme, toekomstbestendige businessmodellen voor concrete vraagstukken van circulariteit.
Als learning community legt VIA-T de verbinding tussen innovatie, onderzoek en vakmanschap. We bemiddelen tussen vraag en aanbod in de scholingsbehoefte van een bedrijf en brengen passende partijen bij elkaar. Zo zorgen we ervoor dat de juiste kennis op de juiste plek terecht komt.
De razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van techniek en technologie in combinatie met de transitie naar een duurzame gebouwde leefomgeving maken continue bijscholing noodzakelijk. Met onze partners vullen we bestaand vakmanschap aan voor deze transitie. Bouwers kunnen zich laten bijscholen of omscholen in circulaire en biobased oplossingen voor de gebouwde omgeving. Een leven lang leren geldt dus zeker bij VIA-T.”
Multifunctioneel kenniscentrum
“Onze leerlingen, studenten en zij-instromers variëren van 12 tot 67 jaar. We helpen leerlingen bij hun oriëntatie op beroepen in techniek en technologie en vakmensen op weg naar (ander) werk. Ook zetten we ons in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In ons multifunctionele kenniscentrum leer je door te doen. Via levensechte opdrachten kom je vanzelf heel veel facetten tegen uit de praktijk van bouw- en installatietechniek.
VIA-T op het NYMA-terrein is zelf uiteraard ook een voorbeeld van circulair bouwen. We hopen dat ons multifunctionele ontmoetings-/kennis-/inspiratiecentrum eind 2025 zijn deuren kan openen. Hopelijk maakt dan ook de WoonWijzerWinkel deel uit van het concept. Hier kunnen particuliere huizenbezitters informatie ophalen over het verduurzamen en isoleren van hun woning.”
VIA-T brengt partijen samen en verbindt ze in een community. Heb jij uitdagingen op gebied van duurzaamheid, circulariteit? Wil je innoveren? Of heb je een tekort aan arbeidskrachten? Kijk dan even op www.via-t.nl
Meer weten over VIA-T? Of (pré-)partner worden? Neem dan contact op met Inge Essing: 06-33057784.