Bouwbedrijf Kreeft bouwt eerste serie nul-op-de-meter woningen in regio Foodvalley

Veel woningcorporaties en vastgoedeigenaren staan de komende jaren voor de opgave om hun woningvoorraad te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Bouwbedrijf Kreeft uit Ede heeft voor de nieuwbouw een concept ontwikkeld genaamd de Flexvalleywoning.

Het bedrijf bouwde de afgelopen jaren al bijna 200 van deze conceptwoningen, onder meer in Ede en Scherpenzeel voor Woningcorporatie Woonstede en in Renswoude voor het Gemeentelijk Woningbedrijf.

Kreeft ontwikkelde de Flexvalleywoning samen met TVA Architecten en een aantal andere vaste ketenpartners, waaronder Bruil voor het betoncasco. Het bouwen van duurzame en betaalbare seriematige woningen is daarbij als uitgangspunt genomen. De eerste serie dateert al uit 2015, namelijk 41 woningen op het terrein van de voormalige Mauritskazerne. Inmiddels is de woning doorontwikkeld en in 2018 is hierop bij de 63 woningen op de ‘Taets van Amerongen’ in Renswoude het NOM-keur behaald. Eind 2020 is het project ‘Beekweide fase 8&9’ in de gemeente Renswoude afgerond waarbij er weer 36 NOM-keur woningen zijn gerealiseerd.

Maatwerk tegen een scherpe prijs

‘Doordat wij werken met een flexibel 3D model met standaard detailleringen kunnen we maatwerk leveren tegen een scherpe prijs. Het uitgangspunt is een prefab betoncasco met vooraf gemonteerde gevelkozijnen welke beglaasd vanuit de fabriek aangeleverd worden. Het betoncasco kan in vijf dagen opgebouwd worden, vervolgens wordt de kap aangebracht. Hierdoor zijn de woningen binnen twee weken na het leggen van de begane grondvloer volledig wind- en waterdicht. Ondanks standaardisering is de uitstraling van de woningen door de architect vrij te bepalen en de afbouw van de woningen geheel naar eigen wens in te vullen’, legt Rémon Liefting van Kreeft uit.

Luchtfoto woonwijk

‘De ontwikkeling van de installaties heeft een enorme vlucht genomen. Ook wij passen ons continu aan op de nieuwste ontwikkelingen en willen juist hierin innoveren. Dit heeft geleid tot het nul-op-de-meter concept waarbij woningen worden voorzien van een water/water warmtepomp of een lucht/water warmtepomp en een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het unieke aan ons concept is dat wij 30 jaar garantie geven op het NOM-keur. Daar wordt een onderhoudscontract aan gekoppeld om de prestatiegarantie te kunnen waarborgen.

Optimaal binnenklimaat

NOM-keur stelt de bewoner centraal en neemt een aangenaam en gezond binnenklimaat als startpunt. Daarnaast voldoen de woningen met dit keurmerk aan de eisen om in aanmerking te komen voor de Energieprestatievergoeding (EPV). ‘Het NOM-keur biedt onze opdrachtgevers de zekerheid dat de woningen energiezuinig zijn en beschikken over een optimaal binnenklimaat. Wij monitoren het energieverbruik op de onderdelen tapwaterverbruik, ruimtetemperaturen, elektraverbruik van alle apparatuur en de opbrengst van de zonnepanelen. Een energiecoach helpt de bewoners aan de hand van deze data om ze bewust te laten worden van het verbruik en hier optimaal mee om te laten gaan.

Duurzaam en circulair bouwen

Naast het seriematig bouwen van woningen en appartementen richt Kreeft zich ook op het ontwikkelen en bouwen van utiliteitsgebouwen, zoals scholen, kantoren en bedrijfspanden. Liefting: ‘We proberen ook hierin een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen. Dat doen we onder meer door zelf het goede voorbeeld te geven. Zo heeft ons eigen recent opgeleverde bedrijfspand het BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificaat gekregen. Dit is het hoogst haalbare certificaat op het gebied van duurzaamheid. Tevens is er per onderdeel onderzocht wat de circulaire beschikbare alternatieven zijn ten opzichte van de huidige standaard bouwmaterialen -en methodieken en aan de hand daarvan ontwikkelen we onze circulaire menukaart. Daarnaast werken wij tijdens onze projecten zoveel mogelijk samen met vaste partners bij voorkeur uit deze regio. Zo dragen wij op deze manier ook bij aan de regionale economie en een lagere CO2-uitstoot door kortere reisafstanden in het woon- en werkverkeer.’

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten