Biosphere duurzaamheidscertificaat

Duurzaamheid is voor zowel consumenten als organisaties een steeds belangrijker onderwerp. Als organisatie blijft Adamasgroep zich ontwikkelen op dit gebied, zodat wij onze klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn. Adamasgroep is gespecialiseerd in het begeleiden van opdrachtgevers naar duurzaam en circulair vastgoed. Voor toeristische organisaties heeft Adamasgroep de ambitie om zich als eerste organisatie in Nederland te specialiseren in het behalen van het Biosphere duurzaamheidscertificaat. De meerwaarde van dit certificaat wordt in dit artikel besproken.

Het Biosphere duurzaamheidscertificaat wint aan populariteit in verschillende toeristische sectoren. Het gaat hier niet alleen om hotels en accommodaties, maar ook om aanbieders van activiteiten. Het Biosphere duurzaamheidscertificaat is ontwikkeld door het Responsible Tourism Institute (RTI), welke de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties omzet in de Biosphere methodologie. Er zijn verschillende zaken die het Biosphere duurzaamheidscertificaat uniek maken. Het is het eerste certificaat dat sociale en culturele aspecten meeneemt in de beoordeling. Ook wordt het certificaat wereldwijd toegepast en vindt het certificeringsproces volledig online plaats. Tevens is het Biosphere duurzaamheidscertificaat het eerste wereldwijde duurzaamheidscertificaat dat in lijn is met de 2030 Agenda, de 169 doelen en de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Een organisatie die het Biosphere duurzaamheidscertificaat bezit, heeft toegang tot de Biosphere Sustainable Circle. Dit is een netwerk van organisaties, lokale instanties en overheden om kennis te delen en te kijken hoe iedereen kan bijdragen aan de 17 duurzaamheidsdoelen. De Biosphere Sustainable Circle heeft een aantal consultants aangesteld die gecertificeerd zijn en dus toegang hebben tot het online platform om organisaties te begeleiden bij het behalen van het Biosphere duurzaamheidscertificaat. De procedure voor het behalen van een certificaat is zeer uitgebreid omdat alle 17 categorieën worden gecontroleerd en beoordeeld. Voldoet het de organisatie volledig aan het duurzaamheidsdoel, dan krijgt dit criterium de kleur groen. Is dit niet het geval, dan krijgt een duurzaamheidsdoel een oranje of rode kleur. De rode kleur betekent dat er binnen dit duurzaamheidsdoel veel ruimte voor verbetering is. Voorbeelden van manieren om de score te verbeteren zijn het toevoegen van culturele activiteiten in een hotel of het aantrekken van werknemers die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt. De voortgang en scores per categorie worden jaarlijks beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Bij Adamasgroep zijn wij klaar om Nederlandse klanten te ontvangen voor het behalen van het Biosphere duurzaamheidscertificaat. Onze consultant maakt een scan van de huidige situatie en zal in samenspraak met de organisatie een actieplan opstellen om de eventuele verbeteringen aan te brengen, zodat de organisatie een groene score krijgt voor ieder van de 17 categorieën. Een bijkomend voordeel voor de organisatie is dat alle aangesloten organisaties worden weergegeven op de website van Biosphere Tourism. Bovendien worden organisaties gestimuleerd om op een andere manier naar hun bedrijfsvoering te kijken en daarbij de impact op onder andere het milieu kritisch te beoordelen en aan te passen.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel interesse hebben in het verkrijgen van het Biosphere duurzaamheidscertificaat, neem dan contact op met Anna Westra via anna.westra@adamasgroep.nl of 026 44 61 222.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten