Bedrijf verkopen: Waar moet ik op letten?

Bedrijf verkopen: Waar moet ik op letten?

Een bedrijf verkopen is ingewikkelder dan een auto of een huis verkopen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je kunt verschillende redenen hebben om je bedrijf te verkopen. Misschien is het wel de enige optie die er is. Gezien het belang van dit proces is het aan te raden om een financieel adviseur in te huren. Een adviseur kan je helpen met deze grote transactie. Op deze manier kan de transactie soepel verlopen. Dit is essentieel als je nog geen ervaring hebt met de verkoop van een bedrijf. Wanneer je hebt besloten om je bedrijf te verkopen, kun je rekening houden met de volgende aspecten.

Een financieel adviseur inhuren

Je bedrijf verkopen kan een goede beslissing zijn als je het ondernemingsvermogen vrij beschikbaar wilt hebben. Op deze manier kun je de opbrengst gebruiken voor privé doeleinden. Wil je dit proces goed laten verlopen? Kies dan voor een adviseur van Lingedael. De adviseur zal je tijdens het hele proces begeleiden. De adviseur kent de waarde van je bedrijf en kan namens jou onderhandelen met kopers. Daarnaast kan hij ervoor zorgen dat je werknemers niet in de kou komen te staan. Alles zal soepel verlopen met de hulp van een financieel adviseur.

De waarde van je bedrijf bepalen 

Een bedrijf verkopen is geen eenvoudige taak. Het eerste wat je gaat doen als je je bedrijf gaat verkopen, is de waarde ervan bepalen. Je wilt een goede prijs vaststellen voordat je het op de markt brengt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder het aanvragen van een taxatie van een derde partij of het laten uitvoeren van een interne taxatie door iemand die beter op de hoogte is van deze zaken dan jijzelf. Dit is niet altijd gemakkelijk. Er spelen namelijk verschillende factoren die de waarde van een bedrijf bepalen, waaronder de activa, de passiva en de toekomstperspectieven. Daarom is het raadzaam om een bedrijfstaxateur in te huren om de juiste waarde van je bedrijf te bepalen.

Kies het juiste moment 

Een bedrijf verkopen moet op het juiste moment gebeuren om een goede prijs te krijgen. Wacht niet tot het laatste moment om je bedrijf te verkopen. Zorg ervoor dat je je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk op de markt presenteert. Je kunt te maken hebben met concurrentie, het is dus zaak dat je jezelf verdiept in het al bestaande aanbod. Heb je een sterk netwerken in je bedrijfstak of met investeerders? Gebruik dit netwerk dan in overleg met de adviseur die de verkoop begeleid want het is belangrijk om de verkoop van je bedrijf niet zelf te doen. Huur een ervaren iemand in die je daarbij kan helpen. Er zijn namelijk bedrijven gespecialiseerd in de verkoop van bedrijf. Zij hebben ook een groot netwerk met potentiële kopers.

Bereid alle documenten voor

Je hebt gedetailleerde financiële overzichten nodig en schriftelijke beschrijvingen van alle contracten die betrekking hebben op de verkoop van je bedrijf. Neem ook informatie op over patenten en handelsmerken, evenals eventuele lopende rechtszaken die van invloed zijn op de verkoop van je bedrijf. Je moet daarnaast persoonlijke informatie over jezelf en ander belangrijk personeel opnemen hetgeen belangrijke informatie is voor kopers voordat ze overgaan tot de aankoop van je bedrijf.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten