Flexibiliteit is het sleutelwoord

“Wij hebben in 2022 een goede performance neergezet, met een serieuze groei over de hele organisatie.” Rob Broekhuijsen, directeur van Solid Systems uit Werkendam, kijkt terug op een jaar vol uitdagingen. Daarbij werd veel gevraagd van zijn organisatie. Voor het komende jaar hoopt hij vooral op stabiliteit. “Maar de wereld is zo gek op dit moment. Je kunt maar moeilijk garanties geven.”

Solid Systems biedt als Nederlands installatiebedrijf maatwerk in zakelijke beveiliging, particuliere beveiliging en elektrotechniek. Het is een bedrijf dat allesbehalve stil staat en dat stemt Rob Broekhuijsen tot tevredenheid. “Je krijgt in een jaar te maken met zowel mee- als tegenvallers”, blikt hij kort terug. “Maar het positieve gevoel overheerst. Zo hebben we een mooie acquisitie gedaan met een elektrotechnisch bedrijf. We zijn zowel gegroeid als verbreed.” Dat ging echter niet vanzelf. Inkoopprocessen moesten goed bewaakt worden en Solid Systems probeert daarnaast ook de verhoogde kosten beheersbaar te houden. “Dat is een uitdaging, met 17 kantoren in Europa”, beseft Broekhuijsen terdege. “Dat heeft marge gekost, maar je moét wel mee. Wij proberen daar flexibel in te staan, met behoud van comfort voor de klant.”

Groei doorzetten

Flexibiliteit is ook voor de directe toekomst het sleutelwoord. Daarbij benadrukt de directeur dat Solid Systems niet voor de korte termijnvisie gaat. “Voor 2023 is onze uitdaging om de groei beheerst door te zetten, met behoud van rendement. Onze kantoren ontwikkelen zich zelfstandig maar wij willen ook groepsbreed zoveel mogelijk in gesprek met de klant. Je hebt pas een goede deal, als je allebei blij bent.” Voor grote klanten wordt zoveel mogelijk gewerkt volgens een uniforme structuur, waarbij het gemak en de prijszekerheid voor de klant centraal staan. Daarnaast levert Solid Systems maatwerk voor particuliere klanten en het mkb. “Uniek werk”, klinkt het met gepaste trots. “Wij gaan niet heel gek doen. Kijk, bouwend Nederland heeft het in 2022 heel goed gedaan. Daar zie ik voor komend jaar echter wel een uitdaging. Het geld is duurder geworden, maar we zien ook al wat bouwmaterialen zakken in prijs. Lastig…”

Realistisch

Broekhuijsen vervolgt: “De arbeidsmarkt is moeizaam, zowel nationaal als internationaal. Wij hebben een goed team, wat we koesteren, en we hebben er graag nog een aantal toppers bij. Wij willen er vól voor gaan, als we een grote klant aan ons kunnen binden, maar wél realistisch zijn.” Toch zijn de ambities voor 2023 helder: “We gaan ons dan mede in Spanje verder ontwikkelen. Dat is een traject dat al loopt. Daarnaast is het zaak om waar mogelijk duurzaamheidsoplossingen aan te blijven dragen. Die moeten alleen wél technisch realiseerbaar zijn. Denk aan het overgaan op elektrisch rijden. Wij hebben extra locaties in Nederland geopend, om rijtijden te verkorten. Zo bedienen we Noord-Nederland nu bewust vanuit Hoogeveen. We krijgen de komende jaren een uitdaging, als de A27 op de schop gaat. Maar ook dat lossen we wel weer op. We bouwen  verder aan een gezonde basis, zo breed mogelijk en maken dan vanuit een stuk stabiliteit weer de verdieping.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten