Wanneer is uw werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

Wanneer u ’s ochtends de deur uitgaat om naar uw werk te gaan, verwacht u dat u in de avond weer ontspannen op de bank zit. Helaas is dat niet altijd het geval.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er ieder jaar tienduizenden bedrijfsongevallen plaatsvinden. Stel dat dit u overkomt, is uw werkgever dan aansprakelijk te stellen voor uw letselschade?

Werkgever verantwoordelijk voor veilige werkomgeving

Wanneer u ergens gaat werken, mag u ervan uitgaan dat uw werkgever voor een gezonde en veilige werkomgeving zorgt. Sommige werkplaatsen zijn gevaarlijker dan andere, maar ook dan moet de werkplek zo veilig mogelijk worden ingericht. Dit valt namelijk onder de zeer strenge zorgplicht van werkgevers in Nederland. De werkgever is daarom onder andere verantwoordelijk voor het:

  • Geven van duidelijke instructies over de werkzaamheden
  • Aanreiken van beschermingsmiddelen zoals een helm
  • Wijzen op alle gevaren voor de werknemer
  • Regelmatig laten controleren en onderhouden van de machines
  • Toezicht houden op de werkvloer

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk alsnog misgaan. Daarom moet uw werkgever ook een ongevallenverzekering hebben afgesloten die uw schade kan vergoeden na een bedrijfsongeval. Zodat u niet met de kosten blijft zitten.

Werkgever vrijwel altijd aansprakelijk voor bedrijfsongeval

De werkgever heeft zo’n strenge zorgplicht dat hij vrijwel altijd aansprakelijk is voor bedrijfsongevallen. Stel dat u al jaren in hetzelfde bedrijf werkt. U weet wat de veiligheidsvoorschriften zijn en houdt zich daar ook aan. Op een dag bent u afgeleid door iets dat is voorgevallen in uw privésituatie. U let even niet op en uw vinger zit tussen een machine. Uw werkgever is nergens te bekennen.

U lette even niet op, maar uw werkgever hield ook geen toezicht. Daarom is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Toezicht houden is zo belangrijk, omdat we al snel op de automatische piloot onze werkzaamheden verrichten. Dan kunnen er helaas ook sneller ongelukken gebeuren. Uw werkgever moet daarom altijd toezicht houden op de werkvloer.

Ongeluk veroorzaakt door een collega

Stel dat u in een magazijn werkt. U loopt van gangpad F naar gangpad G als u wordt aangereden door een collega op een heftruck. Uw collega lette niet goed op, waardoor hij u te laat zag en niet meer op tijd kon remmen.

Het ongeluk is dus veroorzaakt door uw collega, maar ook in deze situatie is uw werkgever aansprakelijk voor uw letselschade. Uw werkgever is namelijk ook aansprakelijk voor fouten van ondergeschikten.

Verkeersongeval onderweg naar een klant

Stel dat u voor uw werk bij een klant op bezoek moet die aan de andere kant van het land woont. U moet over een landweggetje dat besmeurd is met modder. Helaas is de weg zo glad dat u de macht over het stuur verliest en tegen een boom aanrijdt.

Ook in deze situatie is uw werkgever aansprakelijk voor uw letselschade. Uw werkgever kan uiteraard geen invloed uitoefenen op de verkeerssituatie, maar omdat u de weg op gaat, loopt u wel meer risico op een verkeersongeval. Daarom is uw werkgever ook in deze situatie verplicht om uw schade te vergoeden.

Werkgever aansprakelijk laten stellen

Uw werkgever is dus vrijwel altijd aansprakelijk te stellen als u letselschade oploopt tijdens werktijd. U kunt hiervoor het beste juridische hulp inschakelen. Zo krijgt u waar u recht op heeft en blijft de arbeidsrelatie tussen u en uw werkgever goed. Bovendien heeft u recht op gratis juridische hulp bij letselschade. De verzekeraar van uw werkgever moet ook deze kosten vergoeden.

Als u twijfelt over de aansprakelijkheid van uw werkgever, kunt u ook om gratis advies vragen van een van de juristen van Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. Zij kunnen u kosteloos adviseren. Blijkt dat uw werkgever aansprakelijk is te stellen voor het ongeluk? Dan helpen zij u graag verder bij het claimen van uw schadevergoeding.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten