Tilburg-Waalwijk voor 4e keer op rij logistieke hotspot van Nederland

Logistieke-Hotspot-Tilburg-Waalwijk-2022-768x1024 (1)

Tilburg-Waalwijk heeft het kwartet vol. Voor de vierde achtereenvolgende keer is de Midden-Brabantse regio uitgeroepen tot Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland. In de jaarlijkse landelijke enquête van Logistiek.nl gaf een panel van 38 logistieke experts Tilburg-Waalwijk opnieuw de meeste stemmen. Op plaats twee is geëindigd Oss-’s-Hertogenbosch-Veghel. Met een derde plek voor West-Brabant bestaat de top drie louter uit Brabantse regio’s.

Tilburg-Waalwijk kreeg van de panelleden de meeste stemmen in de categorieën ‘medewerking gemeente’ en ‘beste logistieke hotspotlocatie in nationale e-fulfilment activiteiten’. Ook scoorde Tilburg-Waalwijk hoog op het gebied van duurzaamheid.

Sandra Smits, voorzitter van de stuurgroep Midpoint Brabant Smart Logistics en operationeel directeur van Kivits Drunen uit Waalwijk, is verheugd met de prolongatie van de logistieke hotspot nummer 1 positie. “Wederom de beste zijn is het effect van een juiste strategie op belangrijke maatschappelijke opgaven als duurzaamheid, digitalisering en talentontwikkeling. En natuurlijk van de hechte samenwerking tussen ondernemingen, overheden en onderwijs in Midden-Brabant. Want vier keer op één, dat verdien je niet alleen.”

“Het is mooi om te zien dat we wederom verkozen zijn tot dé logistieke hotspot van Nederland. Een schone, slimme en duurzame logistiek is van groot belang voor de sector en het maatschappelijk draagvlak. Ik ben blij dat we juist met onze partners op deze thema’s zijn herkend als voorbeeldstellende regio voor ons land”, aldus Bas van der Pol, wethouder Stedelijke ontwikkeling en Economie van de gemeente Tilburg.

De regio heeft niet alleen een gunstige geografische ligging. Tilburg-Waalwijk blinkt ook uit in multimodaal vervoer, oftewel het verdelen van transport over weg, water en spoor. Door de binnenvaartverbinding met Rotterdam en direct railtransport met Polen en China bespaart de regio jaarlijks meer dan 25.000 ton aan CO2-emissies. Tilburg gaat ook de overslag tussen water en spoor met elkaar verbinden. En Smart Port Waalwijk wordt één van de duurzaamste en meest vooruitstrevende binnenvaartterminals van Europa door het elektrificeren van de terminal en het transport via schepen en vrachtauto’s.

“We zijn trots opnieuw te zijn erkend als regio die hard werkt aan de continue verbetering van alles wat logistiek kan betekenen voor duurzame economische groei”, zegt ook Ronald Bakker, wethouder Economische Zaken van de gemeente Waalwijk.

De top 10 van de Logistieke Hotspot van het jaar verkiezing:

  1. Tilburg-Waalwijk
  2. Oss-’s-Hertogenbosch-Veghel
  3. West-Brabant
  4. Almere-Lelystad-Zeewolde
  5. Arnhem-Nijmegen
  6. A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas -Waddinxveen)
  7. Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel)
  8. Venlo-Venray
  9. Twente (Almelo-Hengelo-Enschede)
  10. Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen

Verantwoording

De Logistieke Hotspot van het Jaar ranking is tot stand gekomen door een anonieme enquête onder een panel van 38 experts. Zij bekleden directiefuncties in de logistieke vastgoedontwikkeling, makelaardij, consultancy en advies en onderwijs en wetenschap.

Ieder panellid afzonderlijk heeft 10 logistieke hotspots gewaardeerd op basis van drie criteria: beschikbaarheid personeel, beschikbaarheid bouwgrond en duurzaamheid. Daarnaast zijn er voorkeursstemmen uitgebracht op de criteria: motivatie personeel, infrastructuur, bereikbaarheid van logistieke hotspots, medewerking overheid en de best presterende nationale e-fulfilment hotspotregio, de nationale distributie hotspotregio en crossborder/e-fulfilment hotspot.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten