Waarom is een kleurboek voor kinderen een perfect cadeau?

Lekker kleuren. Het is voor veel kinderen een favoriete bezigheid. Een kleurboek is dan ook een cadeau waar je kinderen over de hele wereld blij mee maakt. Dat kleuren en kleurboeken zo populair zijn heeft verschillende redenen. Het is bovendien niet alleen zomaar een leuke bezigheid: het kan ook nog leerzaam en goed voor de ontwikkeling van een kind zijn. Een kleurboek kind is nog steeds een populair cadeau. Ontdek waarom het een mooi en waardevol cadeau is.

Waarom is kleuren een goede en leuke activiteit?

Kleuren wordt vooral met de kleuterschool geassocieerd, maar eigenlijk doen kinderen het door de hele schoolcarrière heen. Ook volwassenen vinden het een fijne bezigheid. Wat maakt kleuren zo’n populaire en waardevolle activiteit voor kinderen?

Een stukje ontspanning

Het is vrijdagmiddag en er is een mooie kleurplaat voor iedereen. De dozen met kleurpotloden worden uit de kast gehaald en dan lekker aan de slag, gezellig met een muziekje erbij. Kleuren is op de basisschool vaak een fijn moment in de klas. De kinderen zitten rustig te werken en vinden dit vaak ook prettig. Het is een mooie afsluiting van de dag of een moment van ontspanning na een moeilijke les of een overhoring. Het is misschien niet duidelijk zichtbaar, maar kleuren is ook een verwerkingsmoment voor kinderen. De hersenen kunnen terwijl kinderen schijnbaar gedachteloos kleuren, informatie en indrukken verwerken.

En thuis werkt de kleurplaten tevoorschijn halen, vaak ook op dezelfde manier. Het is een momentje om tot rust te komen zonder tv of tablet. Het kan ook een activiteit zijn die je gezellig samen met je kinderen doet. Tijdens het kleuren kun je namelijk ook gezellig kletsen. Maar ook de serieuzere gesprekken kunnen zo ontstaan in een ongedwongen situatie.

Goed voor je motoriek en ontwikkeling

Kleuren lijkt een ontspannen bezigheid, maar je leert ook ontzettend veel van het inkleuren van een kleurplaat. Het stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Met name voor jonge kinderen is het kleuren een goede oefening als voorbereiding op het leren schrijven. Het oefenen van de fijne motoriek van je handen en de manier waarop je een potlood vasthoudt, komt goed van pas bij het schrijven.

Creatieve ontwikkeling

Eigenlijk zouden grote mensen voor ze een belangrijke vergadering hebben, of aan een probleem moeten werken even de kleurdoos op tafel moeten zetten. Elke dag een half uurtje verplicht kleuren en dan aan de slag samen. Kleuren zorgt namelijk niet alleen voor een ontspannen sfeer, het stimuleert je creatieve kracht. Kleurplaten dagen uit om verhalen te creëren. Het lijkt een mooi paleis op de kleurplaat, maar wat gebeurt er als ik donkere kleuren gebruik? Het ziet er ineens een stuk spannender uit. Zo ontstaan vanuit een kleurplaat nieuwe ideeën.

Verschillende kleurboeken en voor elk wat wils

Omdat geen kind hetzelfde is, zijn er ook hele verschillende kleurboeken. Een kleurboek van Nijntje is fantastisch als je 4 bent. Maar als je 10 bent zijn al die grote vlakken om in te kleuren geen uitdaging meer. Omdat elke leeftijd eigen behoeftes en uitdagingen heeft, zijn er voor kinderen veel verschillende kleurboeken op de markt. Hieronder vind je verschillende mogelijkheden.

Stoere kleurboeken

Wie zegt er dat kleuren alleen maar mooie sprookjesachtige thema’s moet hebben? Ook voor de stoere kleurkunstenaars zijn er interessante kleurboeken. Zo heb je kleurboeken waarin je allerlei coole voertuigen kunt kleuren, of voor de fans van snelle auto’s zijn er kleurboeken vol auto’s die het boek lijken uit te scheuren.

Mandala’s kleuren

Ook voor kinderen is het kleuren van mandala’s leuk en een manier om een beetje aan mindfulness te werken. Dat kan op een heel speelse wijze. De mandala techniek van het maken of kleuren van een geometrische figuren binnen een cirkel hebben een hindoeïstische en Tibetaans boeddhistische oorsprong. Het tekenen van Mandala’s was een meditatieve bezigheid. Voor kinderen is het kleuren van mandala’s ook een moment van rust en concentratie.

Teken- en kleurboek

Een vorm die tegenwoordig enorm populair is, is een boek waarin je kunt kleuren én tekenen. In deze boeken, die vaak ook een verhaal bevatten, moet je de kleurplaten vaak afmaken of aanvullen. De kamers in een kasteel moeten ingericht worden met jouw mooi getekende meubels. Behalve het hoogste torenkamertje natuurlijk. Daar is het een beetje griezelig en teken je de koninklijke vleermuizen familie. De combinatie van tekenen, kleuren en een verhaal verzinnen, is heel populair bij kinderen. Hun fantasie en verbeelding wordt uitgedaagd. Het is dus een mooi cadeau om kinderen te stimuleren in hun creativiteit.

Kleurboeken met magische trucjes

Populair bij de verschillende leeftijden zijn de kleurboeken met een magisch effect. Een kleurboek bijvoorbeeld wat alleen maar witte bladzijdes heeft. Als je met een grijs potlood de bladzijde inkrast, komt de tekening te voorschijn. Water is natuurlijk kleurloos en transparant. Maar als je het met een kwastje aanbrengt op de bladzijde van dit magische boek, dan verschijnt er ineens een tekening op de bladzijden.

Kleur- en stickerboeken

Dit is eigenlijk twee cadeautjes in één: stickers en kleurplaten. Met name jonge kinderen vinden de kleurboeken waarbij je ook stickers hebt om op te plakken, erg leuk. De stickers hebben ontbrekende elementen die je in een kleurplaat kunt plakken. Of je kunt er een kleurplaat extra mooi mee maken, bijvoorbeeld de jurk van een prinses met mooie glitter stickers versieren. De stickers hoef je natuurlijk niet perse in het boek te gebruiken, je kunt ze ook in een eigen tekening of knutselwerkje gebruiken

Van punt tot punt

Bij sommige kleurboeken moet je de kleurplaten eerst vinden door de punten op de juiste volgorde te verbinden. Deze kleurboeken zijn ook een goede oefening voor kinderen om de volgorde van getallen te oefenen.

Wat kun je nog meer met een kleurboek?

Een kleurboek kan aanleiding zijn voor meer dan alleen vlakken met kleur vullen. Er zijn nog veel meer technieken om je kleurplaat te kleuren. Naast dat je de vlakken egaal kleurt kun je ook met kleine gekleurde stipjes werken. Wist je dat beroemde kunstenaars deze techniek ook gebruiken? Pointillisme is een bekende stroming binnen de schilderkunst. Hierbij wordt het hele schilderij opgebouwd uit kleine puntjes. In een kleurplaat kun je dat ook doen. Kijk maar eens wat het effect is. Je kunt werken met verschillende materialen. Zo kun je bijvoorbeeld verf en stiften combineren bij het inkleuren.

Een kleurrijk cadeau

Een kleurboek is meer dan een kleurboek geven. Je opent hiermee de fantasie van een kind. Als je een kleurboek kiest is het wel belangrijk dat het aansluit bij de interesses en de leeftijd van het kind. Zo is een kleurboek altijd een mooi cadeau.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten