Specifieke servers voor elk soort data

Het Engelse werkwoord to serve betekent zoveel als ‘dienen’. Dat is tegelijkertijd ook precies wat webservers doen. Een webserver verleent zijn diensten aan andere computers. De processors van een server zijn vele malen krachtiger dan van standaard computers. Lees er meer over in deze blog.

Mede daardat servers krachtiger zijn, kunnen ze een enorme hoeveelheid informatie verwerken. Servers zijn bedoeld voor diverse diensten. Zo kennen we onder andere:

  • Mailservers
  • Cloudservers
  • Gameservers
  • Databaseservers

Mailverservers

Zoals de naam eigenlijk al zegt is een mailserver verantwoordelijk voor het verwerken van e-mails. Dit soort servers wordt ook wel een Mail Transfer Agent genoemd. De twee taken van een mailserver zijn het afleveren van e-mail aan andere computers (ook wel de cliënt genaamd) en het doorsturen van e-mail naar andere mailservers. Veel bedrijven hebben een standaard mailserver bij de hosting van hun website. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van een POP en SMTP-mailserver die het mogelijk maken e-mail te versturen en te ontvangen. De POP-server zorgt ervoor dat u mail kunt ophalen bij de server en op uw eigen systeem kan plaatsen. De SMTP-server draagt zorg voor het verzenden van de e-mail naar het juiste adres.

Cloudservers

Cloudservers zijn computers die gehuisvest zijn binnen een datacenter. Doordat zij permanent een hoge snelheid verbinding hebben met internet. Hierdoor is de locatie van de server eigenlijk onbelangrijk en kunt u overal en te allen tijde uw data bereiken, delen en doorsturen. Er kunnen meerdere gebruikers met allen een eigen account gebruik maken van dezelfde cloudserver. Het echte werk vindt plaats op de server zodat het niet uitmaakt met welke computer of tablet u de cloudserver benaderd.

Gameservers

Een gameserver creëert voor een gebruiker een eigen plekje. De gameserver is een computerprogramma dat andere programma’s (lees spellen) die op computers van verschillende spelers staan met elkaar kan verbinden. Hierdoor kunnen zij online tegen elkaar spelen. Waar de spelers zich bevinden maakt daarbij niet uit. Wanneer u gebruik wil maken van minecraft hosting is daarvoor een server benodigd. De mogelijkheid om samen online te kunnen spelen wordt verzorgd door diverse game hosting servers.

Databaseservers

Gegevens (data) wordt opgeslagen in databanken. Een databaseserver is een computer die één of meerdere databases met elkaar kan verbinden en deze deelt met een groot aantal computers. Vanaf met elkaar gekoppelde computers kan er op deze wijze snel data worden opgevraagd en wordt het mogelijk gemaakt om uitgebreide analyses te produceren.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten