Kilometers maken op je elektrische fiets met een goede accu

Nu we weer uitkijken naar de lente, is het tijd om eens goed naar je fiets te kijken. Vooral als je van plan bent weer vaker een ritje op je twee- of driewieler te gaan maken. Het is aan te raden om – net als bij een auto – je fiets bij de fietsenmaker aan te bieden voor een onderhoudsbeurt. Helemaal wanneer je een elektrische fiets rijdt, is dit verstandig. Bij elektrische fietsen kunnen namelijk de remblokjes wat sneller slijten. En misschien is je fietsaccu aan vervanging toe.

Accu vervangen

De fietsaccu vormt de aandrijving van je elektrische fiets. Maar door ieder gebruik en bij elke oplading gaat de accu langzaam achteruit. Dat kan zomaar gebeuren met auto accu’s. Een accu gaat nu eenmaal minder lang mee dan de elektrische fiets. Als de accu echt helemaal op is, is het beter om een nieuwe accu te kopen. Het is mogelijk om een accu te laten reviseren, maar dat je bent in veel gevallen beter af met een nieuwe accu.

Accu optimaal benutten

Wanneer je veel gebruik maakt van je e-bike voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, dan is het goed om de fietsaccu goed te verzorgen. Je kan dus de levensduur ervan verlengen. Bijvoorbeeld door je fiets in topconditie te houden. Denk hierbij aan een goede bandenspanning. Wanneer je banden te zacht zijn, moet je harder trappen en dus moet je accu harder werken. Zijn je banden op maximale spanning (tussen de 3,5 en 4 bar) dan verbruikt je accu minder energie. Kies daarnaast voor de laagste verbruikersstand. Je krijgt al voldoende trapondersteuning als je op de meest lage stand fietst en je spaart batterij. Daarnaast krijg jij ook meer lichaamsbeweging in de laagste stand. Daarnaast is het verstandig om tijdig op en af te schakelen met je versnellingen. Bijvoorbeeld als je een verkeerslicht nadert of juist een klimmetje moet maken. En –niet onbelangrijk – laad de accu tijdig op en fiets deze niet helemaal leeg. Ben je onderweg dan kun je vast wel een oplaadpunt voor een e-bike vinden bij een restaurantje bijvoorbeeld. Neem daarom altijd je oplader mee.

Accu verzorgen

Ben je meer van de fietstochtjes door de natuur en zoek je altijd de mooiste fietsroutes op, dan zit je niet dagelijks op je e-bike. Het is wel goed om de accu uit je fiets te halen wanneer je de fiets langere tijd niet gebruikt. Helemaal in de winter of als het vriest. Let daarbij wel op dat je de batterij voor je e-bike op de juiste manier opbergt. Lees daarom de gebruiksaanwijzing van de accu om te zien of er eisen zijn verbonden aan het opruimen van je accu. Zorg ervoor dat deze niet bij een warmtebron of juist op een te koude plek wordt weggelegd. Vermijd vochtige plekken. Leg de accu ook niet helemaal leeg weg, maar zorg dat je deze oplaadt. Check tussentijds ook of er nog energie in de accu zit. Laad en ontlaad (indien dit mogelijk is) de accu minimaal een keer per maand om de batterij in een zo goed mogelijke conditie te houden. Tot slot nog een laatste tip: voorzie je oplader en accu van een persoonlijk label. Helemaal wanneer er meerdere huisgenoten met een elektrische fiets zijn, is dit aan te raden. Een verkeerde lader kan namelijk schade berokkenen aan de accu.

Nieuwe accu kopen

Zelfs als je heel goed voor je accu zorgt, kan deze na een jaar of vijf tot zes aan vervanging toe zijn. Voor het kopen van een nieuwe accu is het heel belangrijk dat je het merk en type van je fiets weet. Het bouwjaar kan ook handig zijn, omdat veel accu’s en fietsen op elkaar lijken, maar toch net even anders zijn. Weet je niet precies waar je die informatie kan vinden, dan is het goed om de gebruiksaanwijzing van je accu te raadplegen. Je kan natuurlijk ook langsgaan bij de fietsenwinkel om je te laten vertellen om welke accu en fiets het gaat. Meestal staat het type vermeld op je aankoopbewijs. Het is daarom aan te raden om deze goed te bewaren, bijvoorbeeld door er een foto van te maken met je mobiele telefoon.

Genieten van je e-bike

Wanneer je goed bent voor je fietsaccu, dan zal je de levensduur ervan voor een groot deel kunnen verlengen. Maar is je fietsaccu aan vervanging toe, wacht dan niet te lang en koop een nieuwe accu. Vaak kun je de oude batterij inleveren, zodat deze op de juiste wijze weer wordt verwerkt. Zo geniet jij weer van een mooie fietstocht naar school, werk of door de vrije natuur. En dat allemaal dankzij je goede fietsaccu.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten