‘Juist nu samen aanpakken’

Een jaar geleden, in januari 2020, trad Bas Kapitein aan als algemeen directeur van Midpoint Brabant. Hoe kijkt hij terug op zijn eerste jaar? En wat staat er in 2021 te gebeuren? Midpoint Brabant vroeg Bas naar zijn ervaringen en de toekomstplannen voor de regio Midden-Brabant.

Foto © Midpoint Brabant

Bas, kort na jouw aantreden brak nota bene in Midden-Brabant het coronavirus uit. Hoe ben je hier als Midpoint Brabant mee om gegaan?

De corona-uitbraak gaf natuurlijk een totaal onverwachte wending aan de start van mijn nieuwe functie. In 2019 hebben we een strategische meerjarenagenda opgesteld voor de periode tot en met 2023. Daar stond corona natuurlijk niet in vermeld. Het was al snel duidelijk dat het virus niet alleen een grote impact zou hebben op de gezondheid, maar ook op de economie. Alle hens aan dek dus. Maar juist in deze pandemieperiode is de grote waarde van het hechte regionale netwerk van ondernemingen, onderwijs en overheden in Midden-Brabant gebleken. We hebben intensief overleg met vele partijen opgestart om af te stemmen hoe deze elkaar kunnen helpen en welke acute hulp wij kunnen bieden.

Tot welke acties heeft dit geleid?

Denk aan zaken als praktische tips voor startups en mkb-ondernemers, organisaties laagdrempelig met elkaar in contact brengen, digitaliseren van het onderwijs en organiseren van stageplekken. En heel concreet: het bieden van hulp bij de snelle opzet van een snelteststraat. Bij onze partner Station88 hebben we het corona-crisisloket mee opgezet. Ook ondersteunen we Station88 intensief met mankracht en middelen voor haar EHBO (Eerste Hulp Bij Ondernemen). Veel ondernemers zijn zodoende geholpen met advies over landelijke en regionale financieringsregelingen, of met contacten met banken en investeerders. Samen met de BOM, Provincie Noord-Brabant en de andere Brabantse regionale economische ontwikkelorganisaties hebben we actief meegedacht over de opzet van de landelijke Corona-Overbruggingslening (COL). En met diverse partners hebben we de Starterslift Overbruggingslening (SOL) ontwikkeld voor startups in Midden- en West-Brabant die tussen wal en schip waren gevallen omdat ze als beginnende bedrijven nog geen omzetverlies konden aantonen. We voeren lobby, samen met VNO-NCW, om vrijkomende stikstofruimte te mogen benutten voor het naar voren halen van economisch relevante en startklare bouwprojecten. En we faciliteren snelle contacten met de Veiligheidsregio, zodat relevante signalen snel kunnen worden gedeeld.

Hoe heb je er voor gezorgd dat jullie reguliere plannen toch door konden gaan?

Het is onze taak als regionale ontwikkelorganisatie om te werken aan duurzame groei van onze regionale economie. Om bij te dragen aan een regio waarin ondernemingen floreren En waarin onderwijs en arbeidsmarkt goed op elkaar zijn aangesloten. Zeker in deze tijd is het de kunst op de korte termijn hulp te bieden zonder de lange termijn strategie uit het oog te verliezen. Juist nu is het belangrijk om de doelen op het gebied van verduurzaming, digitalisering en talentontwikkeling niet alleen als uitdagingen te zien, maar juist ook als kansen voor nieuwe business. Als kansen om dingen anders of zelfs beter te doen. En zo toekomstbestendig te zijn.

Lees het complete interview op de website van Midpoint Brabant.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten