HKS The Metal Company Specialist in het recyclen van ijzer, non-ferro metalen en elektronica

Het recyclen van waardevolle materialen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Meer en meer realiseren we ons dat er een limiet zit aan wat de aarde ons biedt. HKS Metals is al jarenlang marktleider in de recycling van ijzer, non-ferro metalen en elektronica. Algemeen directeur Wout Kusters vertelt over de manier waarop HKS dit doet.

Wout Kusters: “Eén van de specialismen van HKS is dat we materialen bijzonder goed kunnen scheiden. Vanuit milieustraten, autodemontage bedrijven en metaalverwerkers krijgen we verschillende soorten ijzer aangeleverd. Die willen we allemaal hoogwaardig verwerken in nieuwe producten. Bij HKS zijn we continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken om dit nog beter te doen. Alle metalen die bij ons binnenkomen worden
door middel van analyseapparatuur nauwkeurig geanalyseerd. Daardoor halen we het maximale uit wat klanten ons aanleveren.”

Circulaire doelen behalen

Doel van HKS is altijd om materialen zo zuiver mogelijk terug in de markt te zetten. Dit betekent dat er in ijzer ook echt alleen ijzer zit, en geen andere metaalsoorten. Wout: “Grondstoffen zijn, zeker in West-Europa, erg schaars. Door afval goed te scheiden behouden we de waarde ervan. Immers: hoe zuiverder het metaal, hoe hoger we het op de recyclingladder kunnen terugbrengen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar levert de toeleverancier ook meer geld op. Wij kunnen zuivere materialen namelijk voor een hogere prijs doorverkopen. En die winst geven we terug aan onze klant.” Door de metalen van klanten zorgvuldig te verwerken helpt HKS hen om circulariteitdoelstellingen te halen. Wout vervolgt: “HKS is als één van de weinige bedrijven in Nederland MVO4 gecertificeerd. Dit betekent dat we goed scoren op 36 criteria rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook hebben we het ISO14000-certificaat voor milieumanagement en beschikken we over een CO2-certificering. Dit is niet alleen goed voor ons, maar zeker ook voor klanten. De eisen rondom duurzaamheid worden steeds strenger. Laten klanten hun afval door ons verwerken, dan scoren ze beter op circulariteit. Om dit aan te kunnen tonen, brengen we altijd rapportages uit. Deze voldoen aan wet- en regelgeving, zodat klanten ze ook naar buiten toe kunnen gebruiken.”

Klanten ontzorgen

In het proces van inzameling ontzorgt HKS klanten zoveel mogelijk. Wout: “Bij klanten die veel metaalafval hebben, plaatsen we containers. Deze halen we volgens afspraak op. Wij verzorgen de weging en keuringen van het materiaal en zetten alles in de maandelijkse rapportage. Voor de betaling ontvangen klanten een creditnota met daarop het gewicht, de kwaliteit en foto’s van het materiaal. Binnen een week ontvangen ze hun geld. Daar zijn we altijd transparant over.” Ook voor bijzondere opdrachten kunnen bedrijven bij HKS terecht. Wout: “Onlangs kwam er iemand bij ons die een oude fabriek had gekocht. Bij de sloop bleek dat er allerlei typen metalen en legeringen in het pand zaten. Niet alleen samensmeltingen van verschillende staalsoorten, maar bijvoorbeeld ook aluminium-brons legeringen. We hebben de materialen tot in detail geanalyseerd, waardoor deze klant er veel meer voor terugkreeg dan wanneer alles op een grote hoop terecht was gekomen. Die expertise bieden we graag.”

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten