Energielabel bedrijfspand aanvragen: voldoe aan de labelplicht

Veel ondernemingen moeten door het Coronavirus hard werken om het hoofd boven water te houden. Maar voor bedrijven met een wat bredere buffer is het een goed moment om zaken te regelen die normaal blijven liggen. Pak eens wat zaken op waar je al langere tijd niet aan toe komt, zodat je zometeen weer sterk vooruit kunt. Het aanvragen van een energielabel bedrijfspand is een van die zaken die je nu kunt oppakken.

Pandeigenaren zijn verplicht om over een geldig energielabel te beschikken bij verkoop of verhuur van hun bedrijfspand. Deze verplichting geldt sinds 1 januari 2008. De laatste jaren wordt er steeds strenger op gecontroleerd en bij het ontbreken van een energielabel riskeer je een enorme boete. Deze kan oplopen tot ruim 20.000 euro. Wat is een energielabel bedrijfspand? En hoe kun je deze aanvragen? Lees het hieronder!

Wat is een energielabel bedrijfspand?

Een energielabel bedrijfspand geeft het energieverbruik van een gebouw aan. Voor een geldig energielabel is het nodig om een EPA-U adviseur het pand te laten inspecteren. De afkorting EPA-U staat voor “Energie Prestatie Advies Utiliteit”. Een pand kan het label A tot G krijgen, waarbij A het meest gunstig is en een G label heel slecht. Energiezuinige bedrijfspanden krijgen een label-A.

Tijdens de inspectie worden er notities gemaakt die later in het energieprestatieadvies rapport op een rij worden gezet. Mocht je bedrijfspand een slecht energielabel gekregen hebben, dan kun je deze besparingsmaatregelen nemen voor een lager energieverbruik. Deze maatregelen resulteren in een beter energielabel en een besparing op energiekosten. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Voor utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Gebouwen met onderstaande functies zijn verplicht om over een geldig energielabel te beschikken:

 

  • Kantoor
  • Hospitality (bijv. hotels en restaurants)
  • Sport (bijv. sportverenigingen, sportscholen of zwembaden)
  • Onderwijsinstellingen (bijv. universiteiten en scholen)
  • Publieke instellingen (bijv. stadhuizen en bibliotheken)
  • Gezondheidszorg
  • Winkelpanden

Hoe werkt het aanvragen van een energielabel bedrijfspand?

Voor het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand kan terecht bij Bedrijfsenergielabels. Dit bedrijf is BRL-9500 gecertificeerd, waardoor zij geldige energielabels voor utiliteitsbouw kunnen uitgeven. Plan gemakkelijk online een afspraak in voor de inspectie, vervolgens ontvang je binnen enkele werkdagen na de inspectie een geldig energielabel.GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten