Praktijk als leerschool: KW1C en ZIIN.academy slaan handen inéén met opleiding Haarstylist in Uden

UDEN – In Uden gaat in 2023 de mbo-opleiding Haarstylist Dame van start: een kleinschalige, praktijkgerichte opleiding voor jongeren met minimaal VMBO kader. Het is een samenwerking van het Koning Willem I College in Den Bosch en ZIIN.academy voor uiterlijke verzorging. “Een unieke gelegenheid om jong talent voor de regio Noordoost-Brabant te behouden”, want: de studenten hoeven niet langer ‘uit te zwerven’ naar soortgelijke vakopleidingen in bijvoorbeeld Nijmegen of Eindhoven.

door: Han Verbeem

Het gaat om een BBL-opleiding, oftewel een Beroeps Begeleidende Leerweg op mbo-niveau 3. De gekwalificeerde en ervaringsdeskundige docenten van ZIIN.academy verzorgen vaktechnische en praktische lessen.

Vanaf september

ZIIN.academy biedt al langer scholingstrajecten voor  volwassenen, van 18 tot 50 jaar. “Vaak mensen die op latere leeftijd besluiten om voor het kappersvak te kiezen”, zegt eigenaresse  Evie Voermans. De groep net daaronder -15 en 16 jaar- ontbreekt nog.  Alleen: ZIIN.academy leidt niet op voor leerlingen die startkwalificatieplichtig zijn, het Koning Willem I College wél. Vanaf het nieuwe leerjaar 2023-2024 kunnen studenten van de vakopleiding daarom lessen volgen bij ZIIN.adacemy, vanuit de vestiging aan het Mondriaanplein. De eerste groep begint in september.

Gouden kans

“Een gouden kans”, aldus Mariëlle van Gemert. Zij is onderwijsmanager bij het Koning Willem I College in Den Bosch.  “Uden ligt centraal in de regio en de samenwerking biedt kansen voor kleinschalig, praktijkgericht onderwijs.” De studentengroep bestaat uit maximaal tien studenten. Eén dag per week krijgen ze praktijk- en theorielessen, op donderdag, en de overige dagen gaan ze minimaal 24 uur aan de slag bij een kapsalon in de omgeving. Overigens is het niet voor het eerst dat het Koning Willem I College kiest voor een samenwerking met praktijkopleiders. “De praktijk is immers een goede leerschool”, benadrukt de onderwijsmanager.

Werkgarantie

Zoals in veel beroepsgroepen is er ook in de kapperswereld een groot tekort aan vakpersoneel. “Werkervaringsplaatsen zijn er genoeg te vinden en met een diploma op zak is een baan bijna gegarandeerd”, merkt Van Gemert op. Wie nog een stapje verder wil, bijvoorbeeld met een vervolgopleiding salonmanager, kan daarvoor ook bij het Koning Willem I College  terecht.

Open dagen

Lijkt een opleiding Haarstylist dame ook jóu iets? Bezoek dan de open dagen van het Koning Willem I College en ZIIN.academy, op 1 februari en 15 maart. Deze zijn bij de vestigingen aan de Vlijmenseweg in Den Bosch en aan het Mondriaanpein in Uden, tussen 16.00 en 21.00 uur.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten