Dit is waarom meer werkgevers standaard outplacement moeten aanbieden

Sta jij met jouw bedrijf op een kruispunt? Moeten er belangrijke knopen worden doorgehakt om het bedrijf weer te laten groeien? Sta je aan het begin van een reorganisatie en betekent dit dat er ongetwijfeld veel personeelsleden losgelaten moeten worden? Dan is dit voor beide partijen moeilijk.

Als werkgever vind je het lastig om het personeel voor je gevoel tekort te doen. Voelt het als falen. Maar voor de werknemer is het ook een onzekere periode. Want wat betekent het als hij zijn baan kwijtraakt? Hoe komt hij dit financieel te boven? Als werkgever kun je perspectief bieden voor de toekomst. Zelfs als dit niet bij het eigen bedrijf mogelijk is. Een outplacement traject bij GORT biedt dan de oplossing. Maar wanneer krijg je hiermee te maken? En wat levert het op? 

Wanneer bied je outplacement aan? 

Outplacement is een ander woord voor ontslagbegeleiding. In principe wordt dit dus aangeboden als er sprake is van ontslag. Maar we kunnen het ons ook voorstellen als dit niet bij elk ontslag wordt aangeboden. Als een werknemer bijvoorbeeld fraude heeft gepleegd of op een andere manier het bedrijf in gevaar heeft gebracht, dan is het logisch als je hem niet verder probeert te helpen. Als het echter gaat om een ontslag uit onmacht of omdat de functie simpelweg niet zo goed bij hem past, dan doe je dit natuurlijk met meer respect en hoop je het allerbeste voor hem. Dat zijn de momenten dat een outplacement aangeboden kan worden. En als het aan deskundigen ligt, zou dit veel vaker moeten worden gedaan. 

Wat levert outplacement op? 

Maar waarom moeten meer werkgevers standaard outplacement aanbieden bij dergelijke gevallen? Allereerst omdat ontslag voor beide partijen gevolgen heeft. Je kunt in Nederland iemand met een contract voor onbepaalde tijd nooit zomaar ontslaan. Je moet gegronde redenen hebben en je moet meestal ook financieel flink wat bijdragen om de gevolgen te verzachten. 

Indien outplacement wordt aangeboden, kan dit jou als werkgever ook heel wat juridische rompslomp besparen. Wees je ervan bewust dat een ontslagprocedure niet altijd met heel veel respect verloopt. Van beide kanten niet. Als een werknemer het er echt niet mee eens is, kan het heel lang duren voordat alles rond is. Daarom proberen werkgevers er meestal alles aan te doen om samen beslissingen te maken en op die manier met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Als je een outplacementtraject biedt, biedt dit de werknemer meer perspectief voor de toekomst.. Minder angst dat ze straks werkloos thuis komen te zitten. Bovendien toon je dat je betrokken bent bij de werknemer. Zelfs nu er sprake is van ontslag. Als jij dit respect toont, is de kans groot dat je dit ook terug zult krijgen. Hierdoor zal de werknemer sneller akkoord gaan met de ontslagvoorwaarden en is de kans groot dat je op heel veel andere extra kosten zult besparen. 

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten