Curio: “Scholing huidige en toekomstige IT-medewerkers van cruciaal belang voor veilige bedrijfsvoering”

In West-Brabant en Zeeland zitten bedrijven te springen om ICT-talent. Alle reden voor Curio om komend schooljaar ook in Bergen op Zoom met een bbl-opleiding Expert IT systems and devices te starten. Gevaren en bedreigingen op ICT-gebied hebben een steeds groter effect in de fysieke wereld, weet coördinator Peter Lucas.

Alle reden voor bedrijven om goed geschoold ICT-personeel in huis te hebben. “Bedrijven kunnen zich niet veroorloven de beveiliging niet op orde te hebben.”

Afhankelijk

Horen mensen het woord ICT, dan denken ze al snel aan een ICT-afdeling. “Terwijl ICT tegenwoordig in de haarvaten zit van iedere organisatie. Niemand ontkomt eraan ICT veilig en degelijk op orde te hebben. Denk aan de directeur die een klimaatsysteem aanschaft voor zijn kantoor en de regulering ervan aan het internet hangt. Dat betekent iets voor de continuïteit van je informatiesystemen. ICT’ers zijn zich daar bij iedere beslissing van bewust.” Lucas merkt op dat we tegenwoordig zo afhankelijk zijn geworden van ICT, dat de impact enorm is wanneer iets misgaat. “In onze opleidingen geven we daarom veel aandacht aan het effect van bedreigingen en gevaren op de fysieke wereld. We kijken er echt naar uit dat binnen Expert IT systems and devices ook te kunnen gaan doen in bbl-vorm in Bergen op Zoom.”

Geografisch voordeel

Als docent ICT kreeg Lucas er vorig jaar een belangrijke functie bij: hij startte als coördinator voor de bbl-opleiding in Breda. Nu coördineert hij de uitrol van de bbl-opleiding in Bergen op Zoom. Volgens hem zijn bedrijven en studenten uit de regio maar wat blij met de start van de opleiding. “In Zeeland zitten weinig opleidingen in deze richting. We willen dichter bij bedrijven zitten om hen zo goed mogelijk te bedienen. Studenten uit Zeeland hoeven nu niet persé de reis naar Breda te maken.”

Input uit het bedrijfsleven

De regio Zuidwest Brabant ontwikkelt zich als een technologie hub. Engineersopleidingen zijn er voldoende in de regio, ICT is nog onvoldoende vertegenwoordigd, weet Lucas. “Bij Curio leiden we studenten op om optimaal te functioneren in het bedrijfsleven. Daarom stellen we bedrijven regelmatig de vraag waar we nog aanpassingen kunnen doen in ons curriculum. Die input komt nu vooral van bedrijven uit de hoek Breda en Roosendaal. Bedrijven uit deze regio delen hun kennis met studenten tijdens gastcolleges. In de omgeving Bergen op Zoom is deze wisselwerking er in mindere mate. De vraag is er echter wel hebben we gemerkt. Dat gat willen we vullen.”

Man met koptelefoon

Aandacht voor om – en bijscholing IT-medewerkers

De vraag van werkgevers is breder dan alleen afgestudeerde ICT-studenten met niveau 3 of 4. Corona bracht de vraag naar her-, bij- en ombijscholing van medewerkers op ICT-gebied in een stroomversnelling. Daar speelt Curio op in met zijn bedrijfsopleidingen, gericht op een Leven Lang Ontwikkelen. “Voor werkgevers zijn kortstondige bedrijfsopleidingen voor medewerkers heel interessant, zodat ze hun basisvaardigheden op peil kunnen brengen en de (toekomstige) werkgever precies weet over welke kennis mensen beschikken. De expertise van docenten van de reguliere opleidingen zoals Expert IT systems and devices, zetten zij ook in bij de bedrijfsopleidingen. “Die kennis dragen we elke dag over aan onze studenten. Ervaren docenten kennen de lesstof door en door: die kennis transporteren naar een bedrijfsopleiding is voor ons een logische stap.”

Gespreid bed

De bbl-opleiding in Bergen op Zoom start in september, op een al bestaande Curio-locatie. Docenten die normaal gesproken lesgeven in Breda en Roosendaal, komen nu ook naar Bergen op Zoom. “Zij maken een vliegende start en brengen de bestaande expertise naar deze regio.” De eerste klas voor deze specifieke opleiding in Bergen op Zoom telt straks maximaal 24 leerlingen en dat aantal tikt de opleider met het huidige aantal inschrijvingen bijna aan.

Auteur: Carline Klijn – van Best

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten