Veilig werken op hoogte is verplicht, maar wat houdt dat precies in?

Werken op hoogte: de meeste mensen zien dat niet zitten. Daar is een goede reden voor: mensen zijn bang dat ze vallen of dat ze letsel oplopen. Gelukkig zijn daar tegenwoordig hele uitgebreide maatregelen voor. Zo is de veiligheid, ook op grote hoogte gegarandeerd. Of het nu gaat om het onderhoud van groendaken of het schoonmaken van ramen: de regels voor veilig werken gelden in alle branches waar men op hoogte werkt. Wat houden deze regels nu precies in?

Risico’s voor valgevaar beperken

Het grootste risico bij het werken op hoogte, is vallen. En als een medewerker eenmaal valt, kan dat enorm letsel opleveren. Daarom is de werkgever, volgens de wetgeving, verplicht om de werkplek te beveiligen. Het repareren van een dak of het onderhouden van zonnepanelen mag niet zonder de juiste voorzorgsmaatregelen.

Je weet pas wat de risico’s zijn als je ze inventariseert. Een Risico Inventarisatie & Evaluatie is dan ook onmisbaar. Personeel dat uitvalt door letsel op het werk, is vervelend voor een onderneming en nog vervelender voor de werknemer zelf. Bovendien kan het zorgen voor aansprakelijkheid en dat wil je als ondernemer voorkomen. Valbeveiliging kan je helpen om grote en kleine ongelukken te voorkomen. Kijk eens op https://www.eurosafesolutions.nl/ voor meer informatie.

Bedrijven moeten zich houden aan de wet

Veilig werken is niet alleen belangrijk omdat je als ondernemer geeft om het welzijn van het personeel. Het is simpelweg ook verplicht. In de wet staat dat je maatregelen moet nemen om veilig te werken. In de wet staat niet met veel woorden beschrijven hoe je dat moet doen, maar bijvoorbeeld valbeveiliging is al een goede eerste stap.

Werkgevers en opdrachtgevers moeten zich houden aan alle relevante wet- en regelgeving. Zo moeten ze bijvoorbeeld de risico’s inventariseren, een plan van aanpak maken en een programma van eisen maken. Ook trainingen en praktische oplossingen zijn noodzakelijk.

Valbeveiligingsproducten aanschaffen

Valbeveiligingsproducten zijn onmisbaar als het gaat om werken op hoogte. Vallen is immers een van de meest voorkomende oorzaken van langdurige blessures, daarom is goede valbeveiliging een prettige eerste stap. Dat is een effectief en kostenbesparend systeem. Als je weet hoe abseilen eruitziet, heb je een idee van de werking van dit systeem.
Dankzij de verschillende producten kunnen locaties worden bereikt die normaal gesproken niet of moeilijk toegankelijk zijn. Daardoor zijn ze ideaal voor bedrijven die zich bezighouden met het reinigen van ramen en gevels, het onderhouden van staalconstructies en het begeleiden van hijswerkzaamheden.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten