Je hebt er ongetwijfeld over gehoord: de SUP-wetgeving. De SUP-wetgeving (Europese Single-Use Plastic (SUP richtlijn) is bedoeld om het gebruik van wegwerpplastic in Nederland drastisch te verminderen en duurzamere alternatieven te stimuleren. Vanaf 1 januari 2024 mogen horecaondernemers geen plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer aanbieden voor consumptie ter plaatse. Vanaf 3 juli 2024 moeten deksels en doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen om recycling te vergemakkelijken​. We vertellen je graag meer over de SUP-wetgeving en wat dat betekent voor jouw organisatie.
Bedrijven die deze producten verkopen, zullen zich aan de nieuwe regelgeving moeten houden. Dit betekent dat zij bijvoorbeeld alternatieve producten moeten aanbieden die minder milieubelastend zijn. Ook zullen zij moeten meebetalen aan de kosten van afvalinzameling en -verwerking. Hier is een samenvatting van de belangrijkste regels:
- Verbod op gratis wegwerpplastics: Sinds 1 juli 2023 mogen plastic wegwerpbekers en bakjes niet meer gratis worden verstrekt. Consumenten moeten bijbetalen of kunnen kiezen voor herbruikbare alternatieven.
- Herbruikbare producten verplicht: Vanaf 1 januari 2024 moeten horecaondernemers herbruikbare bekers en verpakkingen aanbieden voor consumptie ter plaatse. Dit geldt voor restaurants, cafés, kantoren, scholen en evenementen​.
- Vastzittende doppen: Vanaf 3 juli 2024 moeten doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen om te voorkomen dat ze als afval in het milieu belanden​.
- Recyclingdoelen: Producenten moeten bijdragen aan de kosten voor het opruimen van plastic afval en ervoor zorgen dat een bepaald percentage van hun producten wordt gerecycled​.
Wat betekent dit voor horecaondernemers?
Horecaondernemers moeten overstappen op herbruikbare of biologisch afbreekbare alternatieven. Dit kunnen herbruikbare kunststof kommen, glazen of bekers zijn, evenals biologisch afbreekbare verpakkingen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes en reputatieschade.
Stappen voor naleving
- Inventariseer huidige wegwerpplastics: Analyseer welke plastic wegwerpproducten je momenteel gebruikt en welke alternatieven beschikbaar zijn.
- Maak een vervangingsplan: Implementeer duurzame alternatieven zoals herbruikbare bekers en borden.
- Communiceer met personeel en leveranciers: Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de nieuwe regelgeving en wat er van hen wordt verwacht.
- Afvalscheiding optimaliseren: Zorg voor de juiste afvalbakken om afval correct te scheiden en te recyclen.
- Wacht niet te lang!: Veel ondernemers wachten met overstap omdat de nieuwe regels niet dringend lijken. Niets is echter minder waar. Doordat de nieuwe SUP-wetgeving onderdeel is van de Europese wetgeving is er geen ontkomen aan. Voorkom onnodige boetes en geef het goede voorbeeld.
Circulware’s Oplossingen
Circulware biedt een breed scala aan duurzame producten die perfect zijn voor horeca, catering, evenementen en take away. Onze producten zijn 100% recyclebaar en ontworpen om honderden keren te worden hergebruikt. Wanneer ze niet meer bruikbaar zijn, worden ze gerecycled en omgezet in nieuwe producten. Dit helpt jouw bedrijf afvalvrij te blijven en draagt bij aan een circulaire economie.
Voor meer informatie en om te zien hoe Circulware jouw organisatie kan helpen bij de overstap naar duurzame oplossingen, bezoek Circulware.