Horecaondernemer opgelet: ook jij zal je disposables onder de loep moeten nemen

Misschien heb je er onlangs van gehoord: de SUP-wetgeving. De Nederlandse overheid gaat de strijd aan met zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan te pakken. Dat doen ze door de zogenaamde SUP-wetgeving. Vanaf 1 juli 2023 is er een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go. Vanaf 2024 gaat dit verbod ook gelden voor consumptie ter plaatse, tenzij voldaan kan worden aan hoogwaardige recycling. We vertellen je graag meer over de SUP-wetgeving en wat dat betekent voor jouw organisatie.

1 juli 2023 is de Europese Single-Use Plastic (SUP) richtlijn in Nederland van kracht gegaan. Deze richtlijn heeft als doel om het gebruik van single-use plastics te verminderen en de productie en het gebruik van duurzamere alternatieven te stimuleren.

Single-Use Plastics zijn producten die eenmalig worden gebruikt en daarna worden weggegooid, zoals plastic bestek, rietjes en roerstaafjes. Deze producten zijn vaak moeilijk te recyclen en belanden vaak in het milieu, waar ze een grote impact hebben op de natuur en de biodiversiteit.

Bedrijven die deze producten verkopen, zullen zich aan de nieuwe regelgeving moeten houden. Dit betekent dat zij bijvoorbeeld alternatieve producten moeten aanbieden die minder milieubelastend zijn. Ook zullen zij moeten meebetalen aan de kosten van afvalinzameling en -verwerking.

Wat betekent dit voor horecaondernemers?

Voor horecaondernemers betekent de SUP-wetgeving dat ze bepaalde soorten wegwerpplastic niet meer gratis mogen verstrekken. In plaats daarvan moeten horecaondernemers kiezen voor herbruikbare of biologisch afbreekbare alternatieven. Dit kunnen bijvoorbeeld herbruikbaar kunststof borden, glazen of bekers voor drankjes en biologisch afbreekbare verpakkingen zijn.

Circulware

Het is belangrijk voor horecaondernemers om de SUP-wetgeving te begrijpen en ervoor te zorgen dat ze de juiste stappen nemen om aan de eisen te voldoen. Het niet naleven van de wetgeving kan leiden tot boetes en reputatieschade.

Welke stappen kun je zetten als horecaondernemer?

Als horecaondernemer zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om te voldoen aan de SUP-wetgeving:

  1. Inventariseer welke wegwerpplastics je momenteel gebruikt en welke alternatieven er zijn die voldoen aan de SUP-wetgeving.
  2. Maak een plan om de wegwerpplastics te vervangen door duurzame alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare bekers en borden of biologisch afbreekbare verpakkingen.
  3. Communiceer met je personeel en leveranciers om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de veranderingen en wat er van hen wordt verwacht.
  4. Zorg ervoor dat je de juiste afvalbakken hebt om ervoor te zorgen dat de verschillende soorten afval op de juiste manier kunnen worden gescheiden.

Door deze stappen te volgen, kun je als horecaondernemer voldoen aan de SUP-wetgeving en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Circulware kan je ook helpen. Circulware ontwikkelt en levert oersterke, stijlvolle en 100% recyclebare plastic gebruiksproducten die je niet weggooit, maar afwast en honderden keren hergebruikt. Kun je ze niet meer hergebruiken? Lever ze dan in en wij maken er een nieuw product van. Zo blijf jij afvalvrij, krijgt plastic een nieuw leven en is de cirkel rond!

GERELATEERD

Artikel gaat over

Circulware Reusables
Circulware Reusableshttps://www.circulware.com/
Circulware ontwikkelt en levert oersterke, stijlvolle en 100% recyclebare plastic gebruiksproducten die je niet weggooit, maar afwast en hergebruikt.

Meer berichten