Een dag van de TALIS-ontwikkelaar bij TANS

Wie ben je?

“Mijn naam is Wilfred Welten, geboren en getogen in Asten, Noord-Brabant. Daar heb ik twintig jaar gewoond. Uiteindelijk ben ik verzeild geraakt in Eindhoven. Ik heb een hbo-informatica-opleiding gevolgd om programmeur te worden. Daarna heb ik een kopstudie gedaan in communicatie. Zo ben ik de ict ingerold. Ik werkte o.a. voor telefooncentrales van Ericsson en detacheerders waarvoor ik veel naar het buitenland moest. Daarna bij een grote arbodienstverlener. Inmiddels werk ik 4,5 jaar bij TANS als software engineer.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik ben een vroege starter. Een gemiddelde werkdag begint met checken of er nog berichten van klanten zijn binnengekomen met vragen of problemen. Ik kijk dan of ik het meteen kan oplossen. Lukt dat niet, dan schuif ik het door zodat het gepland kan worden. Daarna werk ik aan wensen van klanten op software-gebied. Dat doen we op de agile-manier met scrum. Soms word ik door een klant gebeld met een vraag, maar meestal heb ik niet direct contact met klanten. Wel met leveranciers die componenten of software voor ons maken.”

Schrijf jij zelf ook code?

“Ik schrijf code, voornamelijk in de delphi-omgeving, en daarbij heb ik ook nog dingen die ik in C#.Net of in java schrijf. Daarmee ontwikkel ik toepassingen voor TALIS Transport Management Systeem, het modulair systeem voor de administratie, planning en facturatie van transport.”

Wat maakt jou enthousiast?

“Vrolijke collega’s. Mensen die bellen, je hulp echt nodig hebben en blij zijn dat ze geholpen worden en weer verder kunnen. Dingen die je kunt afronden, vooral als iets langlopend is en klanten tevreden zijn met het eindproduct.

Zo heb ik bij Ericsson gewerkt aan nummerweergave. Uiteindelijk werd dat uitgerold naar de Nederlandse markt. Het maakt mij enthousiast dat klanten het daadwerkelijk gebruiken. En verder kan mijn functie nooit op zichzelf bestaan als ik geen collega’s heb die meedenken en me aansturen of die ik moet aansturen. Het is fijn om samen naar een resultaat toe te kunnen werken.”

Wat maakt jouw baan uitdagend?

“Je weet nooit wat klanten uiteindelijk willen. Wij moeten dan uitzoeken: werkt dit zo in de markt, en als we dit zo gaan oplossen, kan dit dan wel? Onze software maakt bijvoorbeeld koppelingen met boordcomputers. Met de bedrijven achter die software moet je ook afstemmen.

Elk project is anders en dat maakt het altijd interessant. Het mooiste vind ik als alles samenkomt en je van begin- tot eindpunt betrokken bent. De ideeën komen samen, er komt een functioneel ontwerp en vervolgens de opdracht om het te maken. Als het dan uiteindelijk uitgerold is, ben je trots dat het gelukt is. In het begin van mijn carrière had ik dat niet kunnen bedenken. Al die gesprekken en klantwensen, de menselijke factor in de techniek, maken het werk nóg interessanter.”

Waar ben je het meest trots op?

“De look and feel, het uiterlijk van een programma, vernieuwen. Bijvoorbeeld met nieuwe icoontjes of een andere kleurstelling, rekeninghoudend met mensen die visueel beperkt zijn. Er zijn zoveel leuke toepassingen en oplossingen!”

Vorig artikel
Volgend artikel
GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten