De belangrijkste regels voor een domeinnaam 

Als je uren aan het surfen bent, dan komen ongetwijfeld de gekste domeinnamen voorbij. Je zou dus denken dat het internet het Wilde Westen is en dat er amper regels zijn voor domeinnamen. Dit is echter een misvatting, want er zijn wel degelijk regels en die kunnen per land en per extensie verschillen. We bespreken graag enkele belangrijke regels.

Je hebt een minimaal en maximaal aantal karakters 

Is het je al eens opgevallen dat je geen één website met een domeinnaam van 1 letter kunt bezoeken? Dat ligt niet aan jou, want volgens de internationale regels moet een domeinnaam minimaal twee tekens bevatten. De meeste domeinnamen met twee tekens zijn tegenwoordig wel bezet en als er nog eentje over is, dan kun je die misschien wel tegen een goede prijs verkopen. Interesse in een unieke en aantrekkelijke domeinnaam? Check dan je domeinnaam en controleer of deze nog beschikbaar is. 

Een domeinnaam mag ook niet extreem lang zijn, maar waarschijnlijk wel langer dan je zou denken. Als je veel informatie in je domeinnaam wilt verwerken, dan heb je die mogelijkheid. Een domeinnaam mag namelijk 63 karakters bevatten.

Een domeinnaam mag geen vreemde tekens bevatten

Met miljarden websites op het wereldwijde web wil iedereen uniek uit de hoek komen en dat is nog niet zo gemakkelijk. Het is dan ook verleidelijk om vreemde tekens te gebruiken, zodat je domeinnaam opvalt. Maar helaas mag dit niet altijd. Alle vreemde tekens die je toetsenbord kan produceren zijn in principe verboden. Dit geldt ook voor reguliere tekens, zoals hoofdletters en spaties. Een koppelteken mag overigens wel gebruikt worden evenals cijfers en alle letters uit het alfabet. 

Hoewel cijfers in een domeinnaam niet verboden zijn, zie je voornamelijk domeinnamen met alleen maar letters. Als je dus op wilt vallen, dan kun je ook cijfers in je domeinnaam verwerken. Bij de meeste, en zeker de populairste extensies, mag je domeinnaam ook alleen uit cijfers bestaan.

Sommige woorden zijn verboden 

Als een domeinnaam in strijd is met de ‘goede zeden’ of openbare orde, dan kunnen ze geweigerd worden. Bij de uitgifte van domeinnamen met de extensie .nl, wordt dit gecontroleerd door SIDN. Dit is een afkorting van Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland. Zij registreren de domeinnamen en geven deze uit. 

Er is geen specifieke lijst met de soorten domeinnamen die verwijderd worden, maar je kunt er vast wel zelf een beeld van scheppen. Domeinnamen vol met scheldwoorden maken bijvoorbeeld weinig kans. Evenals het promoten van een radicale ideologie of het stimuleren van handelingen die door de wet zijn verboden. 

De conclusie

Concluderend: in principe heb je veel ruimte en keuzevrijheid bij het bedenken en registeren van je domeinnaam, maar er zijn wel bepaalde regels waar je aan moet voldoen.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Meer berichten