In vrijwel alle regio’s van Nederland zijn verhuisbedrijven actief en ze hebben op dit moment veel werk. Dit heeft mede te maken met het feit dat er nu veel woningen worden gebouwd voor thuiswonenden, studenten en verschillende soorten immigranten.
Als je een huis huurt of koopt, dan moeten immers alle spullen ook die kant op en veel mensen laten dit liever door experts doen. Maar welke relevantie informatie over verhuisbedrijven in Nederland is nog niet bij iedereen bekend?
Een verschil tussen erkende en niet-erkende verhuizers
Als je zelden, of nog nooit, een verhuisbedrijf hebt ingeschakeld, dan weet je misschien niet dat er in Nederland zowel erkende als niet-erkende verhuisbedrijven actief zijn. Het is niet zo dat niet-erkende verhuisbedrijven direct iets fout doen, maar ze zijn niet aangesloten bij de Organisatie Erkende Verhuizers. Verhuisbedrijven die daar wel bij zijn aangesloten, moeten aan verschillende eisen voldoen. Denk aan eisen omtrent kwaliteit, milieu, veiligheid en nog veel meer.
Ook heb je bij een erkende verhuizer meer rechten als het gaat om vergoedingen bij schade. Dat is ideaal voor waardevolle spullen, zoals een wasmachine verhuizen. Dan wil je niet dat er iets misgaat. Over het algemeen zijn erkende verhuisbedrijven wel iets duurder dan niet-erkende verhuizers. Onderzoek dus goed wat je wensen zijn.
De kostenopbouw van een verhuizing
Wanneer je besloten hebt om de verhuizing, misschien slechts voor een deel, uit handen te geven aan een verhuisbedrijf, dan wil je natuurlijk ook weten wat de kosten ongeveer zijn. Helaas valt daar niet veel over te zeggen, omdat de kosten van zeer veel verschillende factoren afhankelijk zijn. Maar we zullen de belangrijkste factoren even kort bespreken, zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.
De meeste verhuisbedrijven rekenen in de eerste plaats kosten voor de tijd dat de verhuizers bezig zijn. Daarbij geldt: hoe meer verhuizers, hoe duurder je uit bent. En ook: hoe groter de inboedel, hoe meer kosten. Veel bedrijven berekenen daarbovenop ook voorrijkosten. Woon je op een hoge verdieping en is er bijvoorbeeld geen lift?
Dan heb je doorgaans ook extra apparatuur nodig. Daar betaal je ook voor. Al met al verschillen de prijzen dus zeer. Een gemiddelde verhuizing zal waarschijnlijk rond de €1000 kosten. Als je zeker wilt zijn over de precieze kosten, dan kun je offertes aanvragen of een medewerker van een verhuisbedrijf bij je langs laten komen.
Verzekeringen en garanties
Als er iets waardevols kapotgaat, dan wil je natuurlijk dat de schade wordt gedekt. Bij niet-erkende verhuizers is er vaak een verplicht eigen risico. Erkende verhuisbedrijven hanteren die meestal ook, maar de bedragen liggen dan wel wat lager.
Maar elk verhuisbedrijf, erkend of niet, heeft weer andere voorwaarden. Dus het is relevant om de welbekende ‘kleine lettertjes’ vooraf altijd goed te lezen.