Als ondernemer houd je met veel dingen rekening, maar waarschijnlijk niet met stilstand van je bedrijf. Toch behoort dit tot de mogelijkheden. Zo kan een brand er bijvoorbeeld voor zorgen dat de productie en verkoop van je bedrijf stil komen te liggen. Er komt dan (veel) minder geld binnen, terwijl de vaste lasten vaak wel doorlopen. Om te voorkomen dat je in de financiële problemen komt door stagnatie, kun je een bedrijfsstagnatieverzekering afsluiten. Aangezien veel ondernemers niet weten wat dit is, vertellen wij je hier alles wat je moet weten over deze verzekering.
Waarom sluit je een bedrijfsstagnatieverzekering af?
Omdat een bedrijfsstagnatieverzekering niet verplicht is en geld kost, ben je vast en zeker benieuwd waarom je deze verzekering afsluit. Het merendeel van de bedrijven doet dit om zich te verzekeren voor vermindering van de brutowinst die op kan treden door schade aan je gebouw, huurdersbelang en/of bedrijfsmiddelen. Dankzij een bedrijfsstagnatieverzekering heb je tijd om de schade te herstellen, zodat jij je bedrijfsactiviteiten op korte termijn voort kunt zetten. Laat je deze verzekering links liggen? Dan duurt het mogelijk lange tijd voordat je alle werkzaamheden weer op kunt starten. Bovendien maak je veel kosten, want je moet de schade zelf dekken.
Waar ben je wel en niet voor verzekerd?
Na het lezen van bovenstaande tekst denk je misschien dat een verzekeraar je standaard geld uitkeert bij bedrijfsstilstand, maar dat is niet het geval. De dekking hangt namelijk af van de keuzes die je zelf maakt. Sluit je een bedrijfsstagnatieverzekering af? Dan ben je in ieder geval verzekerd voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing en luchtvaartuigen. Je kunt bovendien extra dekkingen afsluiten om je ook te verzekeren voor bedrijfsstilstand als gevolg van storm en inbraak, diefstal of vandalisme. Daarnaast kun je bij sommige verzekeraars een milieuschadeverzekering afsluiten.
Veel verzekeraars sluiten bepaalde zaken op voorhand al uit. Is de bedrijfsstilstand bijvoorbeeld het gevolg van een aardbeving, overstroming of andere natuurramp? Dan keert je verzekeraar doorgaans geen geld uit. Daarnaast ben je niet verzekerd voor onware of onvolledige opgave over de aard, ontstaan of omvang van de schade. Je hoeft bovendien niet bij je verzekeraar aan te kloppen in het geval van boeten en/of kosten in verband met contractbreuk of het niet (tijdig) uitvoeren van een overeenkomst.
Wat kost een bedrijfsschadeverzekering?
Voordat je een bedrijfsschadeverzekering – zoals een bedrijfsstagnatieverzekering ook wel genoemd wordt – afsluit, wil je uiteraard ook weten hoeveel je hiervoor betaalt. Dit kunnen we je niet precies vertellen, want de kosten voor bedrijfsschadeverzekering verschillen per situatie. Een verzekeraar kijkt onder meer naar de activiteiten van je bedrijf, het verzekerde bedrag en de uitkeringstermijn. Ook de bouwaard, ligging, aanwezige preventie en andere risicofactoren spelen hier een belangrijke rol in. Op de site van de meeste verzekeraars kun je een berekening maken, waardoor je snel een nauwkeurige inschatting krijgt van de kosten.
Hoe sluit je een bedrijfsstagnatieverzekering af?
Staat de premie je aan? Dan besluit je waarschijnlijk om je bedrijf te verzekeren tegen stagnatie. Bij veel verzekeraars kun je deze verzekering tegenwoordig online aanvragen, waardoor je er de deur niet voor uit hoeft. Nadat jij je premie berekend hebt, kun je het aanvraagproces voortzetten. Als je er zelf niet uitkomt, kun je telefonisch contact opnemen met een verzekeraar. Zij helpen je dan om te bepalen wat de beste bedrijfsstagnatieverzekering is en kunnen deze direct voor je afsluiten.
Â