Wijzig je omslagfoto
Kumatech
Wijzig je omslagfoto
Deze gebruikersaccount status is Goedgekeurd

Deze gebruiker heeft nog geen profielinformatie toegevoegd.

Kumatech
Bedrijven
Houtakker 3, Bakel, Nederland
Bedrijfsafbeelding 1

Logistieke proces in één klap automatiseren met drie samenwerkende bouwblokken

De interne logistieke processen volledig automatiseren. Kumatech uit Bakel deed het voor de productieomgeving van bedrijven uit de maakindustrie. Het resultaat zijn bouwblokken zoals AGV’s, opslagtorens en pallet dispensers. De drie werken stand alone, maar ook volledig geautomatiseerd.

Bedrijfsleider John Jaspers: “Op machineniveau hebben bedrijven hun proces goed doorontwikkeld. Door een robot voor een machine te plaatsen, zijn de snelheden gemaximaliseerd. Maar op het gebied van automatisering is interne logistiek nog een ondergeschoven kindje. De operator op de werkvloer neemt werkzaamheden zoals het verplaatsen van goederen van A naar B er vaak even bij.  De kosten daarvan zijn niet inzichtelijk en de handelingen zie je niet terug in de toegevoegde waarde van het product.”

Opslagtorens en pallet dispensers

Met die kennis startte Kumatech met het ontwikkelen van verschillende AGV’s. Bij die ontwikkeling werd vooral gelet op eigenschappen zoals robuustheid, grote wielen en betaalbaarheid. De AGV’s moesten tegen een stootje kunnen. Maar, met alleen een goed functionerende AGV is men er nog niet in een productieomgeving. Daarom kunnen andere bouwblokken van Kumatech aan de AGV’s worden gekoppeld, waaronder opslagtorens. “Maakbedrijven hebben altijd te maken met een stukje tussenopslag. Cyclustijden sluiten niet altijd op elkaar aan. Laat je opslagtorens geautomatiseerd bufferen, dan krijg je een maximaal geautomatiseerd proces.”  

In iedere productieomgeving komen ze voor: pallets. Het zijn de universele dragers waar iedereen op is geënt. Vaak slingeren ze over de grond, terwijl je ze netjes en centraal opgeslagen wilt hebben. Kumatech bedacht daarom de pallet dispensers, die pallets in de hoogte opslaan en net als de opslagtorens aan de AGV’s gekoppeld kunnen worden. “Met deze driehoek hebben we nu een volledige oplossing voor de automatisering van interne logistiek in plaats van een deeloplossing.”

Acceptatie

Jaspers erkent dat de inzet van de bouwblokken intern wel iets vergt bij bedrijven. “Medewerkers kunnen het gebruik als een bedreiging ervaren.” Het is ook precies de reden dat de AGV’s namen hebben gekregen: Tractor Tom, Pallet Jack, Lifting Jim en Forklift Joe. “Beschouwen mensen de AGV’s als een collega, dan is er sneller acceptatie.”

Drietrapsraket

De toegevoegde waarde van de bouwblokken zit ‘m in de eerste plaats in het automatiseren van het interne logistieke proces van A naar B, waarmee men logistieke uren bespaart. Ten tweede helpen de AGV’s met de aan- en afvoer van ruwe producten naar de machines die worden bediend door een robot. De uptime van de machine stijgt daardoor. Tot slot maken de bouwblokken het mogelijk het machinepark 24/7 te laten draaien. Jaspers berekent dat zo’n 70 procent van de gebruikers zich nog in het eerste scenario bevindt. “Dertig procent is een stap verder.”

Transportcommando’s

Voor de aansturing van de bouwblokken ontwikkelde Kumatech een app. Via de transportmanagement app kunnen medewerkers vanaf de telefoon of op de werkplek transportcommando’s versturen en beheren. Iedere afdeling werkt met een eigen inlog. De administrator monitort: welke afdeling is het actiefst? Wat is de gemiddelde transporttijd, de verdeling van opdrachten tussen verschillende AGV’s?

Navigeren

De technologie maakt de AGV’s uniek. Allemaal rijden ze op basis van een vloerstructuur: de unieke vingerafdruk van de vloer, hierin zitten veel unieke features. Aan de hand daarvan herkennen zij de route die ze moeten afleggen. Een unieke manier van navigeren. Jaspers: “Al na twee of drie dagen implementeren rijden de AGV’s rond door de productieruimte aangezien er géén bouwkundige aanpassingen noodzakelijk zijn.”