Zonnedaken en groene waterstof: de duurzame samenwerking die de regio verandert

De komende jaren gaan we echt in een sneltreinvaart richting duurzame energie. Niet alleen zijn Nederland en de Europese Unie super ambitieus als het gaat om het behalen van de klimaatdoelen voor 2030, maar ook hebben we geleerd dat afhankelijk zijn van gas uit andere landen best wel risicovol kan zijn. Op dit moment zijn er twee mega belangrijke nieuwe technologieën die ons helpen bij de overstap naar duurzame energie: zonnedaken en groene waterstof. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze nieuwe energiebronnen. Wat denk jij ervan?  

Zonnepanelen

Zonnepanelen is een veel makkelijker en alledaags woord voor fotovoltaïsche cellen, dat is best een mond vol. Deze cellen zetten simpelweg zonlicht om in elektriciteit. Op dit moment zien we dat zonnepanelen op verschillende manieren worden ingezet. Particuliere woningeigenaren kunnen in zonnepanelen investeren. De zonnepanelen worden dan (meestal) op de daken geplaatst. Bedrijven pakken dit in de meeste gevallen groter aan en daarom spreken we ook van zonnedaken. Deze zonnepanelen wekken elektriciteit op, voornamelijk voor de woning zelf. Wel is het zo dat als de inwoners van het huis de elektriciteit niet zelf gebruiken, ze het kunnen terugstorten op het netwerk. Soms staat hier ook een vergoeding tegenover.

Ook zijn er zonneparken. Dit zijn vaak geen particulieren, maar door de overheid gesubsidieerde velden vol zonnepanelen die grote hoeveelheden elektriciteit opwekken. Deze elektriciteit wordt over wijken en andere infrastructuur verdeeld. Naast de klimaat voordelen brengen zonnepanelen ook financiële voordelen met zich mee. Vooral voor particulieren kan het een langetermijninvestering zijn om de energierekening significant omlaag te halen.

Groene waterstof

Je kent vast wel die zonnepanelen, toch? Maar groene waterstof is misschien niet zo’n bekend verhaal. Het is eigenlijk waterstofgas dat ze maken door water te splijten met stroom van zon en wind. Ze noemen het ‘groen’ omdat het goed is voor de planeet. Dat groene waterstofspul kan worden gebruikt in auto’s en fabrieken om dingen te maken, en dat helpt om minder van die vieze fossiele brandstoffen te gebruiken.

Het leuke is dat zonnepanelen en groene waterstof goed samengaan. De elektriciteit die nodig is om groene waterstof te maken, kan komen van zonnepanelen en andere schone energiebronnen. Dus ze werken eigenlijk samen om onze energie schoner te maken.

Het is duidelijk dat we niet langer op die oude manier kunnen doorgaan, en met deze technologieën zetten we een flinke stap vooruit. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar de voordelen zijn niet te negeren. We gaan een spannende tijd tegemoet waarin we echt een verschil kunnen maken voor onze planeet. Dus, wat denk jij?

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten