Zo zorg je in 2023 voor een hogere productiviteit op de werkvloer

Als ondernemer wil je elk jaar verbetering zien. Je wil betere resultaten behalen, groeien als bedrijf, want stilstand is achteruitgang. Hierbij speelt de productiviteit van de werknemers een belangrijke rol. Jouw team is goud waard. Wanneer je het beste team om je heen verzameld hebt, is dat niet alleen fijn voor jou als werkgever, maar voor het hele bedrijf. En indirect ook voor de werknemers zelf. Een hoge productiviteit lukt enkel wanneer iedereen het prettig vindt om bij jou te werken. Als ze zich gewaardeerd voelen en doen waar zij gelukkig van worden. Hier speel jij als werkgever een zeer belangrijke rol in. Er zijn een aantal slimme tactieken die je kunt gebruiken om de productiviteit te verhogen. Hier vertellen we graag iets meer over.

Creëer meer overzicht

Het laatste wat je wil is dat niemand goed weet wat ze moeten doen. Niet weten welke taken prioriteit hebben of wat er in het verschiet ligt. Daarom is het belangrijk om meer overzicht te creëren. Houd iedereen goed op de hoogte. Bijvoorbeeld middels mailtjes, een werkportaal en ouderwets gebruik van planborden. Dat klinkt misschien heel ouderwets, maar is een stuk tastbaarder. Bovendien heb je iets om naar te verwijzen wanneer je ziet dat de planning niet lekker loopt.

Inrichting

Dan speelt ook nog de kantoorinrichting een belangrijke rol. Het werkt veel prettiger wanneer de ruimte van alle gemakken is voorzien en extra comfort biedt. Ook moet men fijn kunnen werken, zonder lichamelijke ongemakken te ervaren. Denk daarom ook aan ergonomische kantoormeubelen. Dit is niet alleen belangrijk voor de productiviteit, maar je bent hier ook toe verplicht als werkgever. Investeren in goede kantoorinrichting is investeren in de productiviteit van jouw bedrijf.

Wees flexibel

Het is eigenlijk vreemd dat veel bedrijven vaste werktijden hanteren. Zeker als je bedenkt dat de productiviteitspiek bij iedereen anders is. De één werkt het best in de ochtend, de ander wordt pas in de avond actief. Dan zijn er ook nog mensen die door hun gezinsleven onmogelijk vroeg kunnen beginnen of juist weer op tijd thuis willen zijn. Indien mogelijk kan het dus helpen om flexibele tijden te hanteren. Bijvoorbeeld in combinatie met thuiswerken. Zo kan iedereen zijn of haar eigen productiviteitspiek volgen en wordt er daardoor beter en effectiever gewerkt.

Draag zorg voor pauzes

In sommige bedrijven wordt er weinig toezicht gehouden op de pauzes. Daardoor zijn er genoeg medewerkers die ook in de pauze gewoon doorwerken om zo hun werk af te krijgen. Dat lijkt een fijne zet. Toch blijkt dit juist een averechts effect te hebben op de productiviteit. Een mens is niet gemaakt om uren achtereen op dezelfde taken te concentreren. Het lichaam heeft ontspanning nodig, moet even tot rust komen en opnieuw geactiveerd worden. Als er te weinig pauzes wordt genomen, kan dit effect hebben op het eindresultaat en zal men ook trager gaan werken. Draag daarom meer zorg voor de pauzes en zorg ervoor dat elke werknemer deze verplicht neemt.

GERELATEERD

Artikel gaat over

Regio in Bedrijf
Regio in Bedrijfhttp://www.regioinbedrijf..nl
uw zichtbaarheid en profilering, zowel online als offline. Daarnaast brengen wij u graag in contact met relevante partijen uit ons netwerk.

Meer berichten